Boris Johnson komt op Euston station aan om de trein naar Glasgow te nemen, foto: ANP

Boris Johnson pakt trein naar Glasgow, na hevige kritiek op privéjet

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

De Britse premier Boris Johnson is woensdag met de trein naar Glasgow gereisd voor zijn toespraak op de klimaattop, meldden diverse Britse media. De premier lag onder vuur, omdat hij tijdens de top met een privéjet naar Londen is gevlogen voor een diner.

Oppositiepartij Labour noemde die actie “stuitende hypocrisie”. Parlementariër Anneliese Dodds zei in de krant Daily Mirror dat het lijkt alsof er bij het nemen van maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken “andere regels gelden voor de Conservatieven dan voor de rest van de wereld”.

Johnson plaatste woensdag een filmpje van zichzelf op Twitter in de trein op weg naar Glasgow. Daarin zegt hij dat de tweehonderd landen op de top de afgelopen dagen “significante vooruitgang” hebben geboekt, maar dat er nog steeds “een lange weg te gaan” is. Hij stelt dat het Verenigd Koninkrijk een leidend land in de wereld is als het gaat om het aanpakken van klimaatverandering en verwees daarbij naar het Britse doel om de CO2-uitstoot met 78 procent te hebben verlaagd in 2035 ten opzichte van 1990.

Hevige kritiek vanwege reis met privéjet

De premier reist met de trein nadat hij kritiek kreeg omdat hij afgelopen dinsdag terug naar Londen vloog en een diner bijwoonde met de voormalige Telegraph-redacteur Charles Moore, een klimaatscepticus. De kritiek op de vlucht van Johnson wakkerde een beladen debat over vliegreizen op een snel opwarmende planeet aan.

“Boris Johnson zegt dat hij wil dat Groot-Brittannië een ‘wereldleider’ wordt bij het aanpakken van de klimaatcrisis. Hij vliegt morgen ook van Glasgow naar Londen, een week nadat de belastingen op binnenlandse vluchten zijn verlaagd’, schreef Zarah Sultana, een parlementslid van de Labour Party, maandag op Twitter.

De woordvoerder van Johnson verdedigde Johnson en zei dat reizen met de trein te lang zou duren. De treinreis duurt ongeveer vier tot zes uur, terwijl vluchten tussen Glasgow en Londen ongeveer anderhalf uur duren. Johnson was overigens niet de enige wereldleider die het privéjet pakte.

De premier riep de internationale gemeenschap woensdag op om hun klimaatambities te verhogen, schrijft Sky News.

\

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.