Trans Europ Express vervoerd per vrachtwagen

Video: Trans Europ Express na vertraging onderweg naar transportmuseum

De Trans Europ Express (TEE) is maandagochtend onderweg naar het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. De historische trein zou eigenlijk vrijdag al per spoor van Watergraafsmeer naar de werkplaats aan de Zaanstraat worden vervoerd, maar het transport liep afgelopen weekend vertraging op.

De trein is maandagochtend rond 7.00 uur per spoor van Watergraafsmeer naar de werkplaats aan de Zaanstraat vervoerd, waarbij de trein rond 7.15 uur Amsterdam Centraal passeerde.

Trein wordt op diepladers getakeld

Hans Altena van het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep meldt maandagochtend rond 10.00 uur dat ‘de eerste wagon letterlijk in de takels’ hangt op de Zaanstraat, waar de trein op diepladers wordt geladen. De vrachtwagen zal tussen 12.00 en 12.30 uur naar het museum in Nieuw-Vennep gaan rijden.

Vervoer Trans Europ Express, foto: Maarten Otto
De Trans Europ Express wordt vervoerd naar de Zaanstraat in Amsterdam. Foto: Maarten Otto

Trein rijklaar gemaakt

In het Nederlands Transport Museum (NTM) wordt de TEE gerestaureerd om de trein weer rijklaar te maken. Voor de restauratie is het museum met fondsenwerving gestart. Gedurende de restauratie zal de trein te bezichtigen zijn bij het museum. De wagon met kop krijgt daarvoor een prominente plek voor het museum.

De Trans Europ Express werd in de jaren vijftig ontworpen door Nederlander Elsebeth van Blerkom, een van de weinige vrouwelijke treinontwerpers. De bouw van de internationale trein kwam voort uit de plannen van oud-NS-directeur Den Hollander voor een internationaal netwerk van snelle en luxe treinen om diverse grote Europese steden met elkaar te verbinden. Een van de samenwerkingen die daaruit ontstond is die tussen de Nederlandse en Zwitserse spoorwegen voor de verbinding Amsterdam – Zürich.

Bekijk hier de video van het transport van de trein:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Video: Trans Europ Express na vertraging onderweg naar transportmuseum | SpoorPro.nl
Trans Europ Express vervoerd per vrachtwagen

Video: Trans Europ Express na vertraging onderweg naar transportmuseum

De Trans Europ Express (TEE) is maandagochtend onderweg naar het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. De historische trein zou eigenlijk vrijdag al per spoor van Watergraafsmeer naar de werkplaats aan de Zaanstraat worden vervoerd, maar het transport liep afgelopen weekend vertraging op.

De trein is maandagochtend rond 7.00 uur per spoor van Watergraafsmeer naar de werkplaats aan de Zaanstraat vervoerd, waarbij de trein rond 7.15 uur Amsterdam Centraal passeerde.

Trein wordt op diepladers getakeld

Hans Altena van het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep meldt maandagochtend rond 10.00 uur dat ‘de eerste wagon letterlijk in de takels’ hangt op de Zaanstraat, waar de trein op diepladers wordt geladen. De vrachtwagen zal tussen 12.00 en 12.30 uur naar het museum in Nieuw-Vennep gaan rijden.

Vervoer Trans Europ Express, foto: Maarten Otto
De Trans Europ Express wordt vervoerd naar de Zaanstraat in Amsterdam. Foto: Maarten Otto

Trein rijklaar gemaakt

In het Nederlands Transport Museum (NTM) wordt de TEE gerestaureerd om de trein weer rijklaar te maken. Voor de restauratie is het museum met fondsenwerving gestart. Gedurende de restauratie zal de trein te bezichtigen zijn bij het museum. De wagon met kop krijgt daarvoor een prominente plek voor het museum.

De Trans Europ Express werd in de jaren vijftig ontworpen door Nederlander Elsebeth van Blerkom, een van de weinige vrouwelijke treinontwerpers. De bouw van de internationale trein kwam voort uit de plannen van oud-NS-directeur Den Hollander voor een internationaal netwerk van snelle en luxe treinen om diverse grote Europese steden met elkaar te verbinden. Een van de samenwerkingen die daaruit ontstond is die tussen de Nederlandse en Zwitserse spoorwegen voor de verbinding Amsterdam – Zürich.

Bekijk hier de video van het transport van de trein:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.