Een NS-trein op station Amsterdam Centraal, foto: ProRail

NS versobert dienstregeling verder vanwege coronavirus

Spoorvervoerder NS gaat de dienstregeling vanaf maandag stapsgewijs versoberen vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Het aantal treinen wordt teruggebracht tot 90 procent vergeleken met de reguliere dienstregeling. De meeste wijzigingen worden pas in de tweede helft van november doorgevoerd.

Er worden maatregelen getroffen vanwege de verder teruggelopen reizigersaantallen en om noodgedwongen aanpassingen als gevolg van een hoog ziekteverzuim te voorkomen. Door de aanpassingen kan NS naar eigen zeggen een betrouwbare dienstregeling blijven garanderen. Er worden geen lijnen geschrapt en op elk traject blijft minimaal twee keer per uur een trein rijden.

30 procent

“NS wil ervoor zorgen dat reizigers in coronatijd verantwoord en veilig met de trein kunnen blijven reizen en dat Nederland bereikbaar blijft”, aldus de spoorvervoerder. Momenteel vervoert NS 30 procent van het aantal reizigers van voor de coronacrisis. De verwachting is dat dit lage reizigersaantal voorlopig aanhoudt. NS zegt weer volgens de normale dienstregeling te gaan rijden ‘zodra de omstandigheden het toelaten’.

NS reed afgelopen twee weken al niet meer met de reguliere dienstregeling. Eerder werden al extra forensentreinen in de spits en weekendnachttreinen geschrapt, waarmee het aanbod werd teruggebracht tot 97 procent. De spoorvervoerder blijft de reizigersstromen en het ziekteverzuim goed in de gaten houden om een robuuste treindienst te kunnen blijven rijden.

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.