Alstom-Eversholt - Breeze

Alstom en Eversholt Rail investeren miljoen euro in Britse waterstoftrein

Treinenbouwer Alstom en voertuigeigenaar Eversholt Rail investeren de komende jaren ruim 1 miljoen euro in de ontwikkeling en bouw van een nieuw soort waterstoftreinen: de Breeze 600-serie. Dat maakten beide partijen woensdag bekend. De nieuwe treinen moeten binnen enkele jaren in het Verenigd Koninkrijk kunnen worden ingezet op trajecten zonder bovenleiding ter vervangen van dieseltreinen.

Het Breeze-waterstoftreinplan speelt volgens Alstom en Eversholt in op de ambities van de Britse regering om de spoorwegindustrie koolstofarm te maken. De treinen worden gebouwd in het Widnes Transport Technology Centre van Alstom. Widnes wordt ook Alstom’s wereldwijde expertisecentrum voor waterstofconversie. Hiermee worden volgens het bedrijf meer dan 200 hoogwaardige technische banen in het noordwesten van het Verenigd Koninkrijk gecreëerd.

Duitsland

Waterstoftreinen zijn volgens Alstom bij uitstek geschikt voor regionale spoorlijnen die momenteel niet geëlektrificeerd zijn. Met de Coradia iLint in Duitsland heeft Alstom al bewezen dat waterstoftreinen een kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing zijn. Deze nieuwe investering moet ervoor zorgen dat de Breeze-treinen klaar zijn voor snelle inzet in het VK, waar elektrificatie met bovenleidingen op praktische of esthetische bezwaren stuit.

“Eversholt Rail heeft een flinke staat van dienst op het gebied van innovaties in belangrijke technologieën voor rollend materieel”, aldus Mary Kenny, directeur van Eversholt Rail. Deze extra investering in het Breeze-programma toont onze toewijding aan het leveren van tijdige, kosteneffectieve oplossingen voor de vraag die wij signaleren aan waterstoftreinen om het koolstofarm maken van het Britse spoor te ondersteunen.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.