Een NS-trein op station Deventer

Accounts 2.200 NS-reizigers geblokkeerd na hackpoging

De privégegevens van 2.200 NS-reizigers zijn mogelijk in verkeerde handen gevallen. NS heeft uit voorzorg de klantaccounts van deze reizigers geblokkeerd en hen hierover donderdagavond geïnformeerd. De vervoerder vermoedt dat de combinatie van e-mailadres en wachtwoord ook voor andere websites wordt gebruikt en deze zou daar in verkeerde handen zijn terechtgekomen.

Bij onderzoek naar verdachte pogingen om in te loggen op Mijn NS, hebben experts vastgesteld dat de betreffende NS-accounts mogelijk onrechtmatig zijn ingezien. Uit voorzorg zijn de accounts geblokkeerd en zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. NS heeft aangifte van computervredebreuk bij de politie gedaan. Ook heeft NS het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Om toegang te krijgen tot de accounts is ingelogd met het e-mailadres en wachtwoord van de klant. Door de manier waarop is ingelogd, neemt NS echter aan dat dit niet de klant zelf is geweest. De vervoerder vermoedt dat de combinatie van e-mailadres en wachtwoord bij andere websites in verkeerde handen zijn terechtgekomen.

Accounts geblokkeerd

NS heeft de 2.200 accounts zijn geblokkeerd met behoud van alle gegevens, waarmee de accounts volgens de vervoerder nu veilig zijn. NS adviseert deze klanten om een sterk nieuw wachtwoord in te stellen en niet dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts te gebruiken.

Een team van gespecialiseerde IT-securityexperts en externe experts verricht op dit moment aanvullend onderzoek. NS zegt dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat gegevens zijn misbruikt. Mocht vervolgonderzoek anders uitwijzen, dan worden klanten hierover geïnformeerd.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.