Trein in franchise Northern (foto: Northern West Transport Photo)

Britse overheid nationaliseert deel van het spoor

Trein in franchise Northern (foto: Northern West Transport Photo)

De liberalisering van het Britse spoor lijkt steeds meer onder druk te komen staan. Al voor de tweede keer in twee jaar komt een spoorconcessie namelijk terug onder controle van de overheid. Het ministerie van Transport zal met ingang van 1 maart 2020 de exploitatie in de Noord-franchise op zich nemen. Sinds 2016 verzorgt Arriva Rail North hier eigenlijk het vervoer onder de naam Northern, maar de prestaties en de dienstverlening schieten al lange tijd tekort.

In Groot-Brittannië is het spoorvervoer volledig geliberaliseerd en daar komt vanuit meerdere concessies kritiek op. Bijvoorbeeld in Schotland wordt al enige tijd gepleit voor een nationalisering voor het spoor omdat de liberalisering ten koste zou gaan van reizigers. Maar van Northern werd in januari duidelijk dat de problemen te groot waren geworden. De verantwoordelijke staatssecretaris liet weten dat de franchise niet langer financieel houdbaar was en slechts enkele maanden kon doorgaan. Daarom heeft de overheid de dienstverlening overgenomen.

Problemen op het spoor

De ministerie van Transport wil zo snel mogelijk de situatie voor reizigers verbeteren. Die zijn in de afgelopen tijd de dupe geworden van steeds groter wordende problemen op het spoor in dit gebied. Door een verschuiving van materieel, zullen er elektrische treinen ingezet worden om meer capaciteit te realiseren in voertuigen richting Manchester en Leeds. Verder worden dertig perrons uiterlijk in de lente verlengd en zullen de bestaande treinen heel goed gereinigd worden.

“Dit is een begin voor Northern, maar het is slechts een begin”, aldus staatssecretaris Grant Shapps. “Het network van Northern is enorm en complex en de zaken die fout gaan, zijn dus niet snel of gemakkelijk recht te zetten. Maar ik ben vastbesloten dat passagiers zo snel mogelijk reële en tastbare verbeteringen moeten zien in het hele netwerk.” De treinen in dit netwerk vervoeren jaarlijks ongeveer 108 miljoen passagiers op dagelijks 2.800 ritten.

Overname netwerk

Het netwerk wordt overgenomen door DfT OLR Holdings Limited (DOHL). Dit is in het leven geroepen door het ministerie van Transport in het Verenigd Koninkrijk en heeft de taak om te zorgen voor de continuïteit van dienstverlening op het spoor als een spoorfranchise tot einde komt en niet onmiddellijk vervangen wordt. De leiders van de publieke vervoerder hebben de taak gekregen om tijdens de eerste honderd dagen een verbeterplan op te stellen.

Daarnaast erkent de overheid dat een groot deel van de problemen op het spoor in Noord-Engeland te wijten zijn aan de gebrekkige infrastructuur. Daarom moet de directie van de vervoerder met de infrabeheerder om tafel en werken aan een nieuw ‘masterplan’. Hierin moet onder andere een oplossing worden bedacht voor de congestie rondom Manchester.

Het betreffende departement benadrukt dat de nieuwe situatie geen effecten heeft voor de medewerkers in deze franchise. Zij krijgen juist complimenten voor hun werkzaamheden en activiteiten en hoeven zich geen zorgen te maken dat ze hun baan kwijtraken. Bovendien zullen de ticketprijzen of abonnementen voor reizigers niet veranderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Britse overheid nationaliseert deel van het spoor”

Gerjan van Oosten|03.02.20|12:56

Nu nog in Nederland!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.