De Kerch-brug tussen Rusland en de Krim, foto: ANP

EU bekritiseert opening spoorbrug naar Krim

Direct na de opening van een 18 kilometer lange spoorbrug naar de Krim door de Russische president Poetin is deze stevig bekritiseerd door de Europese Unie. Poetin opende de 18 kilometer lange Kerch-brug op 23 december.

De spoorbrug maakt onderdeel uit van een 80,2 kilometer lange spoorlijn tussen Vyshestebliyevskaya in Rusland en Bagerovo, ten westen van de Krim-haven van Kerch. De verbinding sluit aan op een nieuwe vrachtterminal in Taman.

Kritiek

De Europese Unie veroordeelde de opening van de spoorverbinding tussen Rusland en de Krim via de Kerch-brug veroordeeld, omdat het zonder toestemming van Oekraïne is gebouwd. “Dit vormt een nieuwe schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne door Rusland”, zei Peter Stano, hoofdwoordvoerder van Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU.

“De spoorverbinding is een volgende stap in de richting van een gedwongen integratie van het illegaal geannexeerde schiereiland met Rusland en de isolatie van de Krim van Oekraïne.” Volgens de EU beperkt de brug daarnaast de doorvaart van schepen door de Straat van Kerch naar het Oekraïens havens in de Azovzee.

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.