GVB_Combino, bron: Wikipedia commons

GVB start aanbesteding botswaarschuwingssysteem trams

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB is een aanbestedingsprocedure gestart voor de aankoop en inbouw van botswaarschuwingssystemen voor zijn 155 Combino trams. Ook het beheer en het tweedelijns onderhoud valt onder de nieuwe tender. Inschrijven kan tot en met 24 juli. Daarnaast is er op 16 mei een schouw gepland bij GVB. Inschrijvers moeten zich hiervoor uiterlijk morgen inschrijven. 

De aanbesteding is weliswaar openbaar, maar de aanbestedingsstukken zijn niet-vrij toegankelijk. Geïnteresseerde partijen kunnen deze verkrijgen door via berichten in TenderNed een verzoek in te dienen.
In dit bericht moeten zij hun bedrijfsnaam aangeven (en indien van toepassing, de vestiging waarbinnen zij in TenderNed staat geregistreerd) en contactpersoon.

GIVA-systeem

In totaal omvat de aanbesteding 159 botswaarschuwingssystemen voor 155 Siemens Combino trams. Met een optie voor nog eens 65 extra systemen en een koppeling met het tram-gebonden GIVA-systeem. GVB geeft aan dat het systeem gedurende de looptijd van het contract doorontwikkeld moet worden. “Zodat de accuraatheid van meldingen verbeterd worden ten opzichte van de huidig vereiste accuraatheid zoals in ons plan van eisen is gesteld.” Na gunning is het de bedoeling dat alle Combino’s medio 2020 uitgerust zijn met zo’n systeem. De nieuwe 15G trams die GVB besteld heeft bij de Spaanse fabrikant CAF, worden vanuit de fabriek al uitgerust met een dergelijk systeem.

Een botswaarschuwingssysteem is een extra hulpmiddel voor een trambestuurder om andere verkeersdeelnemers en obstakels te signaleren. Sensoren (camera’s of radarsystemen gekoppeld aan software) op de voorkant van een voertuig waarschuwen met licht- en geluidssignalen als er een aanrijding met een object of andere verkeersdeelnemer dreigt. De techniek wordt nu al toegepast op personenauto’s en vrachtwagens. GVB wil met het systeem de verkeersveiligheid verhogen, het aantal aanrijdingen in een steeds drukker wordende stad verminderen, en schade aan eigen materieel verlagen. De aanbesteding volgt op een proef van de stadsvervoerder op lijn 17 waarbij zeven trams waren uitgerust met een botswaarschuwingssysteem.

Schouw

Voor deze aanbesteding is een schouw in Amsterdam ingepland op donderdag 16 mei van 18.15 uur tot 19.45 uur. Een eventuele tweede mogelijkheid staat gepland op maandag 20 mei. Inschrijvers moeten zich hier voor uiterlijk 14 mei aanmelden. Alle informatie over de schouw en deelname staat in de aanbestedingsleidraad vermeld. De looptijd bedraagt drie jaar met de optie tot verlenging van zeven keer een jaar. Reageren kan tot 26 juli 11.00 uur. De aanvang van de opdracht is 12 december 2019.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.