NS: kinderziektes bij nieuwe sprinters onvermijdelijk

De nieuwe sprinters die sinds 9 december 2018 rijden tussen Haarlem en Den Haag hebben last van kinderziektes, laat de NS weten op de eigen website. Volgens de vervoerder is dat onvermijdelijk bij een nieuwe treinen. Samen met de Spaanse fabrikant CAF bekijkt de NS hoe de problemen opgelost kunnen worden.

Aanleiding voor het bericht van NS lijkt de eerdere berichtgeving hierover in de Telegraaf. Volgens de krant vallen ze geregeld stil en hebben ze storingen. Reizigersorganisaties maken zich zorgen. De NS vindt de problemen niet uitzonderlijk voor een nieuwe trein. “Met nieuwe treinen hou je rekening met een lagere punctualiteit – 80 procent – in de eerste periode. Want zoals bij alles dat nieuw is: het is altijd even wennen, voor iedereen. Van reiziger, monteur, conducteur tot machinist”, stelt Roel Okhuijsen, directeur Nieuw Materieel bij NS. Volgens presteert de nieuwe trein met een gemiddelde punctualiteit van 87 procent juist heel behoorlijk.

Infrastructuur

De bedoeling is dat de nieuwe sprinters stapsgewijs op meer trajecten gaan rijden dan alleen tussen Haarlem en Den Haag. Inmiddels wordt de sprinter ook ingezet op de lijn tussen Leiden en Hoorn Kersenboogerd. In april gaat de trein ook in het oosten van het land rijden.

De problemen die zich voordoen sinds de introductie in december zijn divers. Okhuijsen: “Soms is dat een technische oorzaak en soms ligt dat aan de afhandeling van een foutmelding. Ook moet je rekening houden met de infrastructuur. Op het traject Leiden – Hoorn Kersenboogerd zijn bijvoorbeeld vier stroomloze bruggen. In de eerste weken dat de nieuwe sprinter hier rijdt, zien we dat dit niet altijd vlekkeloos gaat. Daar zijn extra instructies voor gegeven.” Ook wordt volgens hem extra begeleiding ingezet.

206 sprinters

Okhuijsen heeft er vertrouwen dat de kinderziektes snel opgelost worden. In totaal heeft NS 206 sprinters besteld bij CAF. Aanvankelijk waren dat er 118, maar eind december zijn er nog 88 sprinters extra besteld. In 2020 rijden de 118 sprinters uit de eerste bestelling allemaal in Nederland, de aanvullende bestelling komt vanaf dat moment ook op het spoor. Begin 2023 moeten alle 206 sprinters ingezet zijn.

Lees ook: 

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “NS: kinderziektes bij nieuwe sprinters onvermijdelijk”

Arco Sierts|20.02.19|23:50

Hoe noemde een eerdere & zeer gewaardeerde NS-voorlichter deze aanpak ooit in een onbewaakt moment? Inderdaad: “vivisectie op de reiziger”.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.