Buffel, NS-trein foto: Rob Dammers/Flickr

Laatste dieseltrein van NS opgenomen in Spoorwegmuseum

Nu Keolis het spoorvervoer tussen Zwolle, Kampen en Enschede van NS heeft overgenomen, heeft NS geen lijnen meer waarop met dieseltreinen gereden wordt. Omdat de vervoerder geen dieselmaterieel meer nodig heeft, wordt een DM’90 of ‘Buffel’ op woensdag 29 augustus overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Met die overdracht neemt spoorvervoerder NS definitief afscheid van het dieseltijdperk.

Het Diesel Materieel 90 (DM’90) reed sinds 1996 op het Nederlandse spoor en deze treinen kregen door hun uiterlijk de bijnaam ‘Buffel’. Maar alle lijnen van NS zijn nu geëlektrificeerd. Er zijn nog wel trajecten waarop dieseltreinen rijden, maar die worden geëxploiteerd door regionale spoorvervoerders.

Overdracht treinstel

Het gaat om één treinstel dat wordt geschonken aan het Spoorwegsysteem. “Het is een afsluiting van een tijdperk”, aldus Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties bij het Spoorwegmuseum. “Net zoals we in 1958 het stoomtijdperk afsloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief NS 3737, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af. Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom.”

Voor het Spoorwegmuseum betekent deze trein een logische aanvulling van de collectie, omdat de voorgangers van de Buffel ook in het Spoorwegmuseum worden tentoongesteld. “De Buffel was destijds de meest moderne trein van NS, er zit veel meer software in dan bij hun voorgangers waar eigenlijk nagenoeg niets in zat”, vertelt De Winter. “Bij problemen kun je met een laptop eenvoudig uitlezen wat er aan de hand is. Voor het museum is het leuk om deze ontwikkeling te laten zien. Bovendien is het de laatste trein die door NS helemaal zelf is ontworpen.”

Dit treinstel arriveert om 14.21 uur op spoor 2 van het museumterrein en wordt dan overgedragen aan het Hoofd Collecties. De trein zal dan tot eind oktober te zien zijn, waarna hij naar het depot gaat. Het Spoorwegmuseum verloot voor de liefhebbers nog 12 keer twee kaarten voor de rit van Amersfoort naar het Spoorwegmuseum. Geïnteresseerden kunnen zich via Facebook aanmelden.

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

6 reacties op “Laatste dieseltrein van NS opgenomen in Spoorwegmuseum”

Eric Struch|21.08.18|21:26

Overigens was het laatste door NS zelf ontwikkelde materieel niet DM’90 maar mDDM (een project waarvan ondergetekende de geestelijk vader mocht zijn).

Alex de Graaf|23.08.18|06:29

@Eric Struch jammer dat men dit niet eerder heeft ontdekt! Ook dat tijdperk is helaas voorbij!

Ben Simmelink|06.09.18|12:14

Stond er bij de Buffel niet ‘VOLLEDIG door NS zelf ontwikkeld materieel’? Maakt dat misschien nog wat verschil?

Ben Simmelink|06.09.18|12:15

Stond er niet ‘volledig’ vóór ‘door NS zelf ontwikkelde materieel’? Maakt dat misschien nog wat verschil?

Leo A. van Leeuwen|12.09.19|14:09

Komt er meer nieuws (programma e.d.) betreffende de Open Dag van Revisiewerkplaats Haarlem?
Rijden er ook (weer museum-)bussen vanaf het station?

Evert-Jan Stokking|13.11.19|09:32

“Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom.”
Wat een eko-propagandistische kletspraat.
Hoe is het mogelijk dat de NS in windstille en periodes met weinig/nihil solaropbrengsten toch een dienstregeling instand weet te houden.
of :

“Testen waterstoftrein begin 2020 tussen Groningen en Leeuwarden”

waar moet deze waterstof vandaan komen of hoe wordt deze geproduceerd en met welke stroom?
de productie van waterstof vraagt zeer veel energie en het rendement is laag

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Laatste dieseltrein van NS opgenomen in Spoorwegmuseum | SpoorPro.nl
Buffel, NS-trein foto: Rob Dammers/Flickr

Laatste dieseltrein van NS opgenomen in Spoorwegmuseum

Nu Keolis het spoorvervoer tussen Zwolle, Kampen en Enschede van NS heeft overgenomen, heeft NS geen lijnen meer waarop met dieseltreinen gereden wordt. Omdat de vervoerder geen dieselmaterieel meer nodig heeft, wordt een DM’90 of ‘Buffel’ op woensdag 29 augustus overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Met die overdracht neemt spoorvervoerder NS definitief afscheid van het dieseltijdperk.

Het Diesel Materieel 90 (DM’90) reed sinds 1996 op het Nederlandse spoor en deze treinen kregen door hun uiterlijk de bijnaam ‘Buffel’. Maar alle lijnen van NS zijn nu geëlektrificeerd. Er zijn nog wel trajecten waarop dieseltreinen rijden, maar die worden geëxploiteerd door regionale spoorvervoerders.

Overdracht treinstel

Het gaat om één treinstel dat wordt geschonken aan het Spoorwegsysteem. “Het is een afsluiting van een tijdperk”, aldus Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties bij het Spoorwegmuseum. “Net zoals we in 1958 het stoomtijdperk afsloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief NS 3737, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af. Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom.”

Voor het Spoorwegmuseum betekent deze trein een logische aanvulling van de collectie, omdat de voorgangers van de Buffel ook in het Spoorwegmuseum worden tentoongesteld. “De Buffel was destijds de meest moderne trein van NS, er zit veel meer software in dan bij hun voorgangers waar eigenlijk nagenoeg niets in zat”, vertelt De Winter. “Bij problemen kun je met een laptop eenvoudig uitlezen wat er aan de hand is. Voor het museum is het leuk om deze ontwikkeling te laten zien. Bovendien is het de laatste trein die door NS helemaal zelf is ontworpen.”

Dit treinstel arriveert om 14.21 uur op spoor 2 van het museumterrein en wordt dan overgedragen aan het Hoofd Collecties. De trein zal dan tot eind oktober te zien zijn, waarna hij naar het depot gaat. Het Spoorwegmuseum verloot voor de liefhebbers nog 12 keer twee kaarten voor de rit van Amersfoort naar het Spoorwegmuseum. Geïnteresseerden kunnen zich via Facebook aanmelden.

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

6 reacties op “Laatste dieseltrein van NS opgenomen in Spoorwegmuseum”

Eric Struch|21.08.18|21:26

Overigens was het laatste door NS zelf ontwikkelde materieel niet DM’90 maar mDDM (een project waarvan ondergetekende de geestelijk vader mocht zijn).

Alex de Graaf|23.08.18|06:29

@Eric Struch jammer dat men dit niet eerder heeft ontdekt! Ook dat tijdperk is helaas voorbij!

Ben Simmelink|06.09.18|12:14

Stond er bij de Buffel niet ‘VOLLEDIG door NS zelf ontwikkeld materieel’? Maakt dat misschien nog wat verschil?

Ben Simmelink|06.09.18|12:15

Stond er niet ‘volledig’ vóór ‘door NS zelf ontwikkelde materieel’? Maakt dat misschien nog wat verschil?

Leo A. van Leeuwen|12.09.19|14:09

Komt er meer nieuws (programma e.d.) betreffende de Open Dag van Revisiewerkplaats Haarlem?
Rijden er ook (weer museum-)bussen vanaf het station?

Evert-Jan Stokking|13.11.19|09:32

“Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom.”
Wat een eko-propagandistische kletspraat.
Hoe is het mogelijk dat de NS in windstille en periodes met weinig/nihil solaropbrengsten toch een dienstregeling instand weet te houden.
of :

“Testen waterstoftrein begin 2020 tussen Groningen en Leeuwarden”

waar moet deze waterstof vandaan komen of hoe wordt deze geproduceerd en met welke stroom?
de productie van waterstof vraagt zeer veel energie en het rendement is laag

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.