Model ICNG-trein van NS

NS sluit lening af van 450 miljoen euro bij Europese Bank voor ICNG-treinen

Bron: NS Beeldbank

De Europese Investeringsbank en NS hebben een leningsovereenkomst ondertekend ter ondersteuning van de aankoop van 79 nieuwe Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) treinen. Het gaat om een bedrag van 450 miljoen euro. De eerste ICNG-treinen van Franse treinfabrikant Alstom gaan in 2021 op het spoor rijden.

De nieuwe treinen hebben een maximale snelheid van 200 kilometer per uur en kunnen zowel op het traditionele als op het hogesnelheidsnetwerk worden ingezet. Ze dienen als vervanging bestaand materieel en uitbreiding van de vloot.

Welkome aanvulling

De lening van 450 miljoen euro zal een deel van de aanschaf van de zogeheten ICNG-treinen dekken. In totaal kosten de nieuwe treinen van Alstom 800 miljoen euro. De nieuwe treinen, die een aantal bestaande intercitytreinen gaan vervangen, kunnen in totaal 25.000 reizigers vervoeren. De treinen worden op dit moment gebouwd. Dit duurt nog tot en met volgend jaar.

“Deze nieuwe treinen zullen een welkome aanvulling zijn op de nu al zeer goede Nederlandse transportinfrastructuur waar zowel pendelaars als toeristen van over de hele wereld dagelijks gebruik van kunnen maken,” zei EIB vicepresident Vazil Hudak over de ondertekening. “De Bank is blij de samenwerking met de NS voort te zetten middels de financiering van de volgende generatie intercitytreinen, die over niet al te lange tijd in actie zullen komen op het Nederlandse spoor.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.