Intercity Direct, Amsterdam Centraal station

NS verkoopt 45 Traxx-locomotieven en gaat deze leasen

NS en Akiem hebben een zogenaamd sales en leaseback-overeenkomst getekend voor 45 Traxx-locomotieven. Deze locomotieven rijden nu nog over de HSL-Zuid, maar worden vanaf 2021 vervangen door de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van treinfabrikant Alstom.

In juni worden alle locomotieven aan Akiem verkocht. Daarna gaat NS de locomotieven leasen. NS blijft dan echter wel verantwoordelijk voor het onderhoud en operationeel management van de locomotieven.

Overeenkomst

“Door deze overeenkomst hebben wij de zekerheid dat deze locomotieven een vaste restwaarde hebben en voor NS”, licht NS-woordvoerder Ton Boon toe. “De ICNG gaat vanaf 2021 op het Nederlandse spoor rijden. Dan hebben wij steeds minder Traxx-locomotieven nodig. In de overeenkomst is wel vastgelegd dat wij over deze locomotieven kunnen beschikken als wij daar behoefte aan hebben.”

“Deze investering versterkt de positie van Akiem in het spoornetwerk van de Benelux. Eind 2018 zal de vloot op de belangrijkste Europese corridors zijn uitgebreid tot 440 locomotieven”, aldus algemeen directeur Fabien Rochefort van Akiem Group.

Lees ook:

Alstom mag 79 snelle intercity’s leveren aan NS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.