Hofpleinlijnviaduct Rotterdam. Foto: Wikimedia Commons

Gestolen trein WO II komt terug naar Nederland

Een trein die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse soldaten is gestolen moet dit voorjaar nog terugkeren naar Rotterdam. Het gaat om een origineel rijtuig uit 1914 van de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM), die over de Hofpleinlijn in Rotterdam reed.

De ZHESM-treinen reden op de Hofpleinlijn, die van Rotterdam Hofplein over het Hofbogen-viaduct naar Den Haag HS en Scheveningen Kurhaus loopt. Sinds 2010 rijden geen treinen meer op dit spoor. De elektrische treinen werden in 1908 in gebruik genomen, toen in de rest van het land nog stoomlocomotieven reden.

Bijna al deze treinen zijn na de oorlog naar Nederland teruggebracht en gesloopt. Eentje is gerestaureerd en in het Utrechtse Spoorwegmuseum gezet. De overige treinen werden als verloren beschouwd. Maar in 1992 werd er nog een rijtuig ontdekt in Duitsland, een mBD 9952 om precies te zijn. Sindsdien is Stichting Hofpleinlijn Rotterdam bezig met de trein naar Nederland te halen om het in ere te herstellen.

Transport

Een groep Rotterdammers hebben via crowdfunding geld opgehaald voor het transport van de trein. De kosten daarvan worden geschat op 16.500 euro. Nu staat het voertuig op een rangeerterrein in Klostermansfeld in het oosten van Duitsland. Daar werd het ontdekt door een treinspotter. Op dit moment worden de laatste onderhandelingen gevoerd over de opslagkosten. Als deze lukken, keert de trein terug.

Vervoer van de trein is niet eenvoudig. Deze kan niet zomaar over het spoor rijden en zal moeten worden vervoerd op een dieplader over de weg. Daarvoor moet er gekeken worden naar welke Duitse vergunningen nodig zijn voor het transport van de trein.

Restauratie

Het treinstel is er niet al te best aan toe: het rijtuig is met plaatstaal dichtgetimmerd. Dat zei Ronald Hegmans van de Stichting Hofpleintrein Rotterdam tegen RTV Rijnmond. Het interieur is er bijna volledig uitgesloopt. Maar uit technisch onderzoek is gebleken dat zowel het frame van de bak als het ijzeren onderstel in goede staat verkeren.

Hegmans wil dat de trein een soort herinnering wordt aan de vooroorlogse Hofpleinlijn. De lijn is volgens hem bijzonder omdat hier de eerste elektrische treinen reden. Het viaduct over het tracé is gemaakt van gewapend beton en dat was ongebruikelijk in deze tijd. Het viaduct is uitgeroepen tot rijksmonument. Daarom wordt de trein in een Rotterdamse loods opgeslagen en gerestaureerd.

Café

De stichting wil met opleidingen samenwerking voor het herstel van het interieur. Hoe de binnenkant eruit gaat zien, is afhankelijk van de uiteindelijke functie van het rijtuig. De stichting ziet graag dat er bijvoorbeeld een café van wordt gemaakt. De buitenkant moet wit met donkergroen worden, zoals de trein er in de jaren twintig uitzag.

Na de restauratie willen de wijkbewoners dat het treinstel op het dak van het Hofpleinviaduct komt te staan. Een alternatieve oplossing is dat de trein in de wijk komt te staan.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

4 reacties op “Gestolen trein WO II komt terug naar Nederland”

John rdam|15.03.18|14:49

‘gestolen door Duitse soldaten’ klinkt alsof een paar stoute mannen op eigen initiatief dat rijtuig achter hun tank hebben meegesleept. De werkelijkheid was dat het Duitse bewind na de spoorwegstaking van september 1944 besloot uit bezet Nederland zo veel mogelijk wat van waarde was weg te roven. Waaronder onderdelen van de spoorweginfrastructuur en het materieelpark van NS. De transporten werden uitgevoerd door Duits spoorwegpersoneel dat in opdracht van de Wehrmacht naar Nederland was gehaald.

Henk Angenent|15.03.18|20:25

En wat er nog over was, werd opgeblazen, zoals een groot deel van de spoorbruggen.

Tujuh Belas17 🇮🇩|16.03.18|02:20

Het lijkt mij dat die trein niet meer in staat is om te maken. Het verbaasd mij helemaal niets dat die Duitse soldaten die trein toen al hadden gesaboteerd. Als je naar fort Spijkerboor in Noord-Holland gaat is ook nog bijzonder dat het nog intact is

John rdam|20.03.18|14:14

Dat rijtuig is prima te restaureren. De bakconstructie is nog OK.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.