Gestolen trein WO II komt terug naar Nederland

Hofpleinlijnviaduct Rotterdam. Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Een trein die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse soldaten is gestolen moet dit voorjaar nog terugkeren naar Rotterdam. Het gaat om een origineel rijtuig uit 1914 van de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM), die over de Hofpleinlijn in Rotterdam reed.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

4 reacties op “Gestolen trein WO II komt terug naar Nederland”

John rdam|15.03.18|14:49

‘gestolen door Duitse soldaten’ klinkt alsof een paar stoute mannen op eigen initiatief dat rijtuig achter hun tank hebben meegesleept. De werkelijkheid was dat het Duitse bewind na de spoorwegstaking van september 1944 besloot uit bezet Nederland zo veel mogelijk wat van waarde was weg te roven. Waaronder onderdelen van de spoorweginfrastructuur en het materieelpark van NS. De transporten werden uitgevoerd door Duits spoorwegpersoneel dat in opdracht van de Wehrmacht naar Nederland was gehaald.

Henk Angenent|15.03.18|20:25

En wat er nog over was, werd opgeblazen, zoals een groot deel van de spoorbruggen.

Tujuh Belas17 🇮🇩|16.03.18|02:20

Het lijkt mij dat die trein niet meer in staat is om te maken. Het verbaasd mij helemaal niets dat die Duitse soldaten die trein toen al hadden gesaboteerd. Als je naar fort Spijkerboor in Noord-Holland gaat is ook nog bijzonder dat het nog intact is

John rdam|20.03.18|14:14

Dat rijtuig is prima te restaureren. De bakconstructie is nog OK.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gestolen trein WO II komt terug naar Nederland | SpoorPro.nl