Treinongeluk Bad Aibling

Treindienstleider aangehouden vanwege treinramp Duitsland

De treindienstleider die dienst had tijdens het ernstige treinongeluk in de Duitse deelstaat Beieren op 9 februari, is dinsdag aangehouden. De spoormedewerker gaf toe tot vlak voor het ongeval een spelletje te hebben gespeeld op zijn smartphone.

Hoewel de spoormedewerker verklaarde dat het spelletje hem niet van zijn werk heeft afgeleid, verdenkt de officier van justitie hem van doodslag, mishandeling en gevaarlijke nalatigheid. Zijn onoplettendheid zou er voor hebben gezorgd dat er twee passagierstreinen op elkaar botsten in Bad Aibling.

Onderzoekers denken dat de spoormedewerker doordat hij was afgeleid de situatie verkeerd inschatte en daardoor de treinen verkeerde signalen heeft gegeven. Daarnaast koos hij bij de noodoproepen op de radio de verkeerde toetsencombinatie, waardoor de noodoproepen niet werden gehoord door de machinisten. De man probeerde hiermee op het laatste moment de botsing te voorkomen.

Treinramp

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann waarschuwde om niet te snel te oordelen. Tegelijkertijd gaf hij aan dat het ongunstig was dat de man een spel op zijn mobiel speelde terwijl hij  het treinverkeer moest aansturen. Spoorvervoerder Meridian wil niet reageren totdat het onderzoek is afgerond.

Bij de treinramp botsten twee passagierstreinen met in totaal 150 mensen aan boord frontaal op elkaar. Dat gebeurde op een enkelsporig traject tussen Holzkirchen en Rosenheim. In totaal kwamen er twaalf mensen om en raakten ongeveer 85 mensen gewond. Woensdag kwam het twaalfde slachtoffer om in een ziekenhuis in München. Onder de dodelijke slachtoffers waren twee machinisten en twee conducteurs. Eerder werd al bekendgemaakt dat het ongeluk was veroorzaakt door menselijk falen.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.