Intercity, trein, NS

Camera op NS-trein zorgt voor snelle afhandeling incidenten

Treinen van NS krijgen camera’s op de voorkant die incidenten op het spoor kunnen vastleggen. Dit maakt het mogelijk dat treinen bijvoorbeeld na een ongeluk weer sneller kunnen gaan rijden. Als er een ongeval op het spoor gebeurt, dan is er naast de machinist nog een tweede getuige nodig om vast te stellen wat er is gebeurd. Daarom gaat de politie nu nog vaak ter plaatse om onderzoek te doen.

De camerabeelden kunnen straks, samen met de verklaring van de machinist, als bewijs worden gebruik. Woordvoerder Martijn Kamans van NS: “De politie gaat bij een ongeluk of zelfdoding altijd ter plaatse, maar door de video-opnames kan het forensisch onderzoek wellicht achterwege worden gelaten.”

Justitie kan er daardoor in sommige gevallen voor kiezen om niet ter plaatse te gaan om forensisch onderzoek te doen. De verwachting is dat de afhandelingstijd hierdoor korter wordt.” Bij zelfdoding op het spoor duurt het bijvoorbeeld nu gemiddeld 2,5 uur voordat treinen weer kunnen gaan rijden. Naar verwachting zal dit in de toekomst veel sneller kunnen.

Installatie

De camera’s komen standaard op de nieuwe treinen die de komende jaren aan NS worden geleverd. Het huidige materieel wordt tijdens de revisie met de camera’s uitgerust. Spoorvervoerder Arriva installeerde vorig jaar al frontcamera’s op een aantal van haar treinen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.