Eurostar

Siemens wint ontwerpprijs met Velaro-treinserie

Siemens heeft de Red Dot-ontwerpprijs gewonnen met de Velaro-treinserie. Met het platformconcept voor hogesnelheidstreinen van de treinfabrikant, kunnen veel verschillende soorten treinen worden ontworpen. De award werd uitgereikt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Duitsland.

De jury had waardering voor de consistente styling van het interieur en de buitenkant van de nieuwe Velaro. Ze sprak over duidelijk gedefinieerde constructies en componenten, naden die met minimale breedte zijn ontworpen, geen zichtbare schroeven waar dat technisch mogelijk is en componenten die bijzonder ergonomisch zijn conform strengere eisen op het gebied van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Ontwerp

De Velaro is volgens Siemens de eerste hogesnelheidstrein die voldoet aan de Europese interoperabiliteitsrichtlijn ‘TSI PRM’. Deze richtlijn stelt parameters en eisen voor de bouw en ombouw van treinmaterieel en spoorinfrastructuur zonder belemmeringen. Rolstoelgebruikers kunnen gemakkelijk, veilig en comfortabel hun stoel bereiken dankzij bredere deuren, uitgangen en gangpaden. Zij kunnen met speciale liften zonder hulp de trein betreden.

De trein voldoet ook aan de eisen voor visueel gehandicapte reizigers, bijvoorbeeld door de contrastrijke uitvoering van handgrepen en knoppen en het gebruik van duidelijke bewegwijzering.

Award

Het Design Zentrum Nordrhein Westfalen reikt al sinds 1955 de Red Dot Design Award uit voor productdesign. Fabrikanten en ontwerpers van tal van industriële producten kunnen in 31 categorieën meedingen naar de prijs. In 2015 droegen bedrijven en ontwerpers uit 56 landen in totaal 4.928 producten voor.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Siemens wint ontwerpprijs met Velaro-treinserie”

Hubert Mulder|19.07.15|12:38

Niets meer aan veranderen, bestellen en inzetten op AMS-Brussel-London v.v. daar haal je de vliegreizigers mee weg. Fyra probleem ook gelijk opgelost. Zelfs de kleur past in de huiskleuren van de NS.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.