Hondekop, passagierstrein, NS

TV-uitzending over reizigerstrein Hondekop

De Hondekop is al ruim 17 jaar uit de NS-dienstregeling verdwenen, maar is nog lang niet vergeten. De vrijwilligers van stichting Mat ’54 besteden vele uren aan het opknappen en in oude glorie herstellen van de karakteristieke trein. Hart van Nederland maakte een tv-item over de Hondekop.

Stichting Mat’54 Hondekop-Vier heeft met hulp van donateurs een Hondekop van het type 766 voor sloop te behoeden en heeft het voertuig een tweede leven als museumtreinstel gegeven. Het is de enige nog bestaande Hondekop-vier en ook het enige Mat’54 stel dat nog geregeld op de baan te zien is.

Stichting

De Stichting Mat’54 Hondekop-vier, in 1995 opgericht, heeft als doelstelling het “in een oorspronkelijke en rijvaardige staat bewaren van een Mat’54 Hondekop-vier van de Nederlandse Spoorwegen uit de serie 761-786”.

De hondekoppen bepaalden decennia lang het beeld van reizigerstreinen van de NS. De Nederlandse fabrikanten Allan, Beijnes, Heemaf, en Werkspoor die de Mat’54 bouwden zijn inmiddels als treinenbouwers verdwenen. Om de 766 ook in de toekomst rijdend te kunnen houden, blijft volgens de stichting de steun van de donateurs onmisbaar.

Bekijk hier de tv-uitzending van Hart van Nederland over de Hondekop:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “TV-uitzending over reizigerstrein Hondekop”

Marcel Boreas|16.09.13|11:42

Tss.. stoppen ze daar beelden van een Plan T of een Plan V tussen… :-(

Anis Bourass|22.08.19|11:29

risi

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.