Treinongeluk, Santiago de Compostela, Spanje

Spaanse machinist ramptrein wist niet waar hij was

De machinist van de passagierstrein die ontspoorde in het Spaanse Santiago de Compostela heeft bekend dat het dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden doordat hij niet goed heeft opgelet. Hij stelde zondag in een getuigenis dat hij afgeleid was en dat ongeluk niet te wijten was aan een technische storing, het materieel of de route. Hij realiseerde zich te laat dat hij op het punt was aangekomen waar de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur geldt en toen was het al te laat om te remmen. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo.

De machinist van treinvervoerder Renfe moet zich het komende half jaar elke week bij de rechtbank melden. Verder mag hij het land niet verlaten zonder toestemming van de rechter.

Doodslag

De machinist wordt beschuldigd van doodslag door roekeloos gedrag. De trein reed 190 kilometer per uur waar 80 kilometer is toegestaan. De trein vloog uit de bocht en alle wagons ontspoorden. Zeker een treinstel brak doormidden en na de klap kwamen vlammen uit een van de treinstellen.

Bij het treinongeluk kwamen 79 passagiers om het leven. Een vrouw die ernstig gewond raakte bij de ramp, is zondag in het ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen. Van de 70 gewonden die nog in het ziekenhuis liggen, zijn er 22 in kritieke toestand.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.