treinongeluk, Santiago de Compostela, Spanje

78 doden bij ontsporing passagierstrein in Spanje

treinongeluk, Santiago de Compostela, Spanje

Bij een treinongeluk in de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostela zijn woensdagavond 78 doden gevallen. Dat meldt de Spaanse justitie. Meer dan 130 mensen raakten gewond. De trein, die met zo’n 247 passagiers onderweg was van Madrid naar Ferrol, is in een bocht ontspoord. De trein reed 190 kilometer per uur, terwijl in de scherpe bocht waarin het ongeluk plaats vond 80 kilometer per uur is toegestaan. De machinist die zelf lichtgewond raakte, heeft vlak na het ongeluk verklaard veel te hard te hebben gereden. Justitie is een onderzoek naar hem begonnen.

De ontsporing van de trein is op video vastgelegd. Het gaat om het ergste spoorongeluk in Spanje in de afgelopen veertig jaar. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft donderdag drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

Een ooggetuige hoorde een soort ontploffing voordat de trein uit de bocht vloog. Alle wagons zijn ontspoord, zeker een treinstel brak doormidden en delen liggen half op elkaar. Na de klap kwamen vlammen uit een van de treinstellen, zo meldt Nu.nl.

Oorzaak ontsporing

Een ingenieur van de Spaanse spoorbeheerder ADIF verklaarde tegenover de Spaanse krant El Pais dat de hoge snelheid van de trein waarschijnlijk niet de oorzaak is van het ontsporen. Hij stelt dat er een probleem moet zijn geweest met het materieel of het spoor zelf. Adif en de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe doen onderzoek naar de treinramp. Het gaat om een hogesnelheidstrein die maximaal 250 kilometer per uur kan rijden.

Volgens Renfe was de trein woensdag nog gecontroleerd en was er geen sprake van technische problemen. De Spaanse autoriteiten sluiten terreur uit als oorzaak van de treinramp.

Slachtoffers

De Spaanse premier Mariano Rajoy kwam donderdagochtend aan op de plek des onheils. “Ik kan alleen maar mijn diepste medeleven betuigen, als Spanjaard en als Galiciër”, zei Rajoy. De Spaanse regering kwam woensdagavond in spoedzitting bijeen. Onder de slachtoffers zijn voor zover bekend geen Nederlanders.

Sommige Spanjaarden worden door de ramp herinnerd aan de aanslagen op vier treinen in Madrid waarbij in 2004 191 doden vielen en ruim 1800 gewonden. Die aanslagen werden gepleegd door moslimextremisten.

Pelgrimstocht

Santiago de Compostella, de hoofdstad van de regio Galicië, staat bekend als pelgrimsoord. Voor donderdag stond een belangrijke pelgrimstocht gepland waarbij eer wordt betoond aan de relikwieën van Sint Jacobus. De feestelijkheden zijn afgelast.

Lees ook:

‘Beveiligingssystemen faalden bij treinramp Spanje’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.