Stoomlocomotief Miljoenenlijn

ProRail gaat gesprek aan over Miljoenenlijn

Deze stoomlocomotief uit 1910 rijdt op de Miljoenenlijn.JvdVeldt/Creative Commons

ProRail gaat in gesprek met betrokken partijen over de toekomst van de Miljoenenlijn. Vorige week maakte de Zuid-Limburgse Spoorweg Maatschappij (ZLSM) bekend dat ProRail plannen had om in Kerkrade de aansluiting op het hoofdspoorwegnet te verwijderen. De ZLSM was bepaald ‘not amused’ over de mededeling van ProRail en liet SpoorPro weten desnoods via de minister de voorgenomen opheffing van de aansluiting te beletten.

Indien ProRail zijn zin zou krijgen in de verwijdering van de aansluiting op het hoofdrailnet, zou er een kruis kunnen door de plannen om de toeristische stoomtrein tussen de stations Kerkrade Centrum en Valkenburg te laten rijden. Er waren ook voornemens om de Miljoenenlijn in ere te herstellen en ook weer te gaan inzetten voor regulier openbaar vervoer.

Mocht ProRail het voorgenomen besluit niet intrekt, dan overwegen de betrokken partijen zelfs om een procedure te starten om de Miljoenenlijn aan te merken als rijksmonument. “Dan foppen we ProRail”, zei voorzitter Michel Schellekens van de ZLSM tegen SpoorPro. “En dat doen we liever niet. Ik ben er evenwel van overtuigd dat als we die stap zetten, die aanvraag daadwerkelijk wordt goedgekeurd. Liever zien we echter dat we er samen met ProRail uitkomen op een nette, vruchtbare manier. Dat zou voor alle partijen het beste zijn.”

ProRail lijkt geschrokken van alle consternatie en laat SpoorPro vandaag weten om de tafel te gaan met de belanghebbenden. “We hebben een aantal zaken in overweging en willen deze met betrokken partijen bespreken”, aldus een woordvoerder van de spoorbeheerder. Dit gebeurt voordat er in februari besluitvorming zal plaatsvinden. Tot die tijd kunnen wij nog geen inhoudelijke reactie geven.”

“Ik het nog geen uitnodiging gehad”, aldus Michel Schellekens. “Maar dat kan nog komen. Op zich is het goed nieuws dat ProRail wil praten. Ik zit van de week nog bij de provincie en dat is de andere betrokken partij, dus mogelijk hebben zij al wél iets gehoord. Ik ben benieuwd!”

Lees ook:

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens

ProRail gaat gesprek aan over Miljoenenlijn | SpoorPro.nl
Stoomlocomotief Miljoenenlijn

ProRail gaat gesprek aan over Miljoenenlijn

Deze stoomlocomotief uit 1910 rijdt op de Miljoenenlijn. JvdVeldt/Creative Commons

ProRail gaat in gesprek met betrokken partijen over de toekomst van de Miljoenenlijn. Vorige week maakte de Zuid-Limburgse Spoorweg Maatschappij (ZLSM) bekend dat ProRail plannen had om in Kerkrade de aansluiting op het hoofdspoorwegnet te verwijderen. De ZLSM was bepaald ‘not amused’ over de mededeling van ProRail en liet SpoorPro weten desnoods via de minister de voorgenomen opheffing van de aansluiting te beletten.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.