Groene dwarsliggers

Groene dwarsligger rukt op in Nederland

De groene dwarsliggers, in dit geval exemplaren voor Infrabel, van De Bonte Group. 2022 Denis Coppieters / De Bonte Group

Volkerrail heeft afgelopen weekend zogeheten groene dwarsliggers geplaatst in Zeeland. Deze exemplaren zijn vervaardigd van zwavelbeton, dat door de afwezigheid van cement en water als bindmiddelen minder belastend is voor het milieu. In december volgt de volgende partij.

De groene dwarsliggers, 455 stuks in totaal, zijn geplaatst in de omgeving van Sas van Gent in de gemeente Terneuzen. De dwarsliggers zijn gemaakt door de Belgische firma De Bonte Group. Volgens het bedrijf worden er in december in dezelfde regio nog eens 775 exemplaren geplaatst voor een totaal van 1.230 stuks. De eerste partij groene dwarsliggers, die 100 procent recyclebaar zijn aan het einde van hun levensduur, werden in juli 2019 geplaatst bij Zwolle.

Door de dwarsliggers te verwarmen, worden ze bewerkbaar. Zo kunnen ook de ingestorte materialen eruit gehaald worden voor hergebruik. Het zwavelbeton wordt vervolgens opnieuw gemengd, waarna niet veel later het productieproces opnieuw kan beginnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.