ANP ROB ENGELAAR

Treinontsporingen ondanks incident bij Weert zeldzaam in Nederland

2022, ANP ROB ENGELAAR

In de nacht van zaterdag op zondag ontspoorde bij Weert in Limburg een passagierstrein. Dat was een opzienbarend incident, want het komt in Nederland zeer weinig voor dat een trein uit de rails loopt, blijkt uit cijfers opgevraagd bij ProRail.

Dat ontsporingen vrij zeldzaam zijn, proefde je al een beetje uit de reactie van ProRail-ceo John Voppen van afgelopen zondag. “Gelukkig zijn er geen slachtoffers, maar wat is hier gebeurd? Een trein ontspoort nota bene, waardoor veel overlast en schade is ontstaan”, liet hij optekenen.

“Het klopt inderdaad dat een ontsporing van een trein heel zelden voorkomt. In de afgelopen 10 jaar spreken we in totaal van 17 ontsporingen”, zegt ProRail in een reactie op vragen van SpoorPro. De woordvoerder voegt toe dat de ontsporing van afgelopen weekend nog niet is meegeteld in dit totaal, omdat de oorzaak nog niet bekend is.

Volgens ProRail zijn de meeste ontsporingen het gevolg geweest van een aanrijding met een voertuig op een overweg. Dat was tienmaal het geval. Eenmaal was er een aanrijding met een object waardoor een trein ontspoorde.

Ook is het voorgekomen dat een treinen zijn ontspoord met als oorzaak materieel of belading. Dat was tweemaal het geval bij een goederentrein en eenmaal bij een reizigerstrein. Een mankement aan de infra heeft voor drie keer voor een ontsporing gezorgd, meldt ProRail.

Lees verder:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.