Dertien gemeenten krijgen wieldempers aan het spoor, rest volgt vanaf 2023

PxherePxhere

ProRail is op zondag 18 september gestart met het aanleggen van wieldempers aan het spoor in dertien gemeenten. Vanaf 2023 worden nog eens meer dan twintig gemeenten voorzien van wieldempers aan het spoor. Het is volgens de spoorbeheerder een van de maatregelen die worden genomen om het geluid bij het spoor onder de wettelijke norm te houden.

De wieldempers, bestaande uit stalen blokken met kunststof die met clips aan de zijkant van een spoorstaaf worden aangebracht, verlagen het geluid van passerende treinen met gemiddeld 3 decibel.

De plaatsing van de raildempers is onderdeel van het MJPG, Meerjarenprogramma Geluidsanering. “Met dit programma werken wij aan het stiller maken van het spoor. Dat doen we vooral door het plaatsen van geluidschermen of raildempers”, aldus ProRail.

Dertien gemeenten nog dit jaar voorzien van geluidsdempers

Het plaatsen van de geluidsdempers is op zondag 18 september verspreid over Nederland begonnen. Nog dit jaar moeten de gemeenten Boxtel, Helvoirt, Den Bosch, Oisterwijk, Udenhout, Zaltbommel, Blerick, Echt, Schalkwijk, Maarn, Bunnik, Hilversum en Gouda voorzien zijn van geluidsdempers aan het spoor. In de loop van 2023 volgen andere gemeenten. Welke dat zijn zal ProRail op een later moment bekend maken.

Lees ook:

Eerste geluidsabsorberend paneel in HSL-geluidsscherm Lansingerland geplaatst

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.