Station Best gelijkvloers: “Niet het perron omlaag, maar het spoor omhoog”

Foto LinkedIn / Mark van der Velp

Alle perrons op station Best voldoen sinds 18 augustus aan de Europese P76 norm. Strukton heeft in opdracht van ProRail de twee zijperrons gelijkvloers gemaakt, maar deed dat niet op de conventionele manier. De overige twee perrons voldeden al aan de norm.

De spoortunnel in Best dateert uit de periode voor de ingang van de Europese perronnorm. Waar de twee perrons op het eilandperron al waren aangepast aan de norm, die inhoudt dat een perron 76 centimeter boven het spoor moet zitten, was dat nog niet het geval voor de twee zijperrons.

Keerwanden

‘De meest gangbare manier om dat te doen is bij een vernieuwing van de keerwanden. De keerwanden van de perron zijn eens in de zoveel tijd aan vervanging toe en dan is het mogelijk het spoor te verlagen wanneer nodig’, vertelt bouwmanager bij ProRail Mark van Velp.

De stopmachine die het spoor heeft opgetild.

Maar het verlagen van het perron was geen optie in Best. ‘Er loopt een kabelgoot onder het perron en daardoor kon deze niet verlaagd worden.’ ProRail en aannemer Strukton kozen daarom voor een andere methode. ‘In plaats van het perron te verlagen, hebben we het spoor verhoogd.’

Een methode die niet heel vaak wordt gebruikt en ook minder makkelijk is. ‘Ik denk dat het eens in de tien keer voorkomt bij een aanpassing aan het spoor.’

Liempde

Station Best ligt op het traject dat 17 dagen lang geen passagiersvervoer ziet passeren, in verband met de werkzaamheden in Liempde. ‘Dat moment hebben we aangegrepen om het perron gelijkvloers te maken.’

Met een stopmachine is het spoor stuk voor stuk opgetild. ‘Met een wagon is vervolgens ballast gestort en het spoor is daarna weer teruggeplaatst’, legt Van Velp de operatie uit.

Bovenleiding

Een hoger spoor betekent echter ook dat de bovenleiding verhoogd moet worden. ‘Daarvoor hebben we een uithouder geplaatst en ook meteen de bovenleiding weer strak getrokken.’

De aangepaste bovenleiding.

Passagiers kunnen vanaf 27 augustus, wanneer er weer treinen rijden, uitstappen op een gelijkvloers station Best.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Jelmer Bastiaans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.