Onthulling omgekleurde 1700-locomotief VolkerRail

25 jaar VolkerRail: “Veilig werken in stoere cultuur waar incidenten normaal waren”

Sinds deze maand viert VolkerRail haar 25-jarig bestaan. Inmiddels is het bedrijf een grote speler binnen de spoorsector. De hoogste tijd om even stil te staan bij dit jubileum, uiteraard met de vragen: ‘Waar zijn jullie trots op en waar kijken jullie kritisch op terug?’

Bij monde van woordvoerder Ingrid Prins noemt VolkerRail “de transformatie naar veiligheidsbesef” op de zogeheten “veiligheidsprestatieladder” een van de absolute hoogtepunten van het jubileum. “Het begon allemaal met het introduceren van het begrip ‘we werken veilig of we werken niet’ in een sector met een stoere cultuur waarbij incidenten ‘normaal’ gevonden werden.”

Cruciale speler

Een ander hoogtepunt is dat VolkerRail inmiddels een cruciale speler is voor de mobiliteit in Nederland voor zowel het goederen- en reizigersvervoer. “En dat ondanks dat we achter de schermen en uit het zicht werken”, aldus Prins.

Ook het succesvol ontwerpen en bouwen van de Hanzelijn samen met Strukton, Alstom en Arcadis is iets dat VolkerRail bijblijft. “We zijn ook trots op de geslaagde transformatie van verschillende bedrijven – onder andere Railbouw Leerdam, de gebroeders Van der Worp, ER, NS – en culturen naar één serviceprovider Railinfra voor onderhoudsopgaven en grootschalige vernieuwingen”, aldus Prins, die het niet aan trots ontgaat: “Als laatste is moederbedrijf VolkerWessels wederom uitgeroepen tot beste werkgever van het jaar.”

Vakmanschap

Het behoud van technisch en organisatorisch vakmanschap in de spoorbranche is van groot belang, benadrukt Prins. Daarnaast is ook de groeiende vraag naar treinvervoer noemenswaardig om te vermelden. “De groei leidt tot intensiever onderhoud en vernieuwingen, waarvoor wel kaders moeten worden geboden die soms ten koste gaan van flexibiliteit voor vervoerders of reizigerscomfort.”

Lees verder:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.