Station Zandvoort

Extreme hitte op komst: ProRail verhoogt frequentie hitteschouw

Foto: Marieke van Gompel

De weersvoorspellingen liegen er niet om: volgende week kan het extreem warm worden. ProRail heeft de frequentie van hitteschouw verhoogd, maar maakt zich verder nog geen zorgen.

“We hebben contact met regionale aannemers en het Landelijk Operationeel Centrum Rail. Maar meer dan extra hitteschouw is momenteel nog niet nodig”, vertelt ProRail woordvoerder Jacqueline Toonen.

Hitteschouw houdt in dat er een rondje langs het spoor wordt gedaan of er schade aan het spoor is als gevolg van hitte. “Bij temperaturen van boven de 25 graden kan een spoorstaaf wel 70 graden heet worden. En dan zet staal uit. Hierdoor kunnen er kronkels in het spoor ontstaan, ook wel spoorspattingen genoemd”, leert de ProRail site ons.

Dinsdag 19 juli

Maar veel meer dan dat doet ProRail voorlopig niet. “Dinsdag 19 juli wordt er extreme hitte verwacht. Dat houden we nauwlettend in de gaten, maar er is nog geen reden tot actie. Dat zou over een paar dagen anders kunnen zijn”, aldus Toonen.

Of er tot het hitteplan wordt overgegaan wordt landelijk besloten. “Het is niet aannemelijk dat dit regionaal verschilt.” Onder het hitteplan valt het koelen van bruggen, extra onderhoudsbeurten, koelapparatuur bij spoorsystemen en het inzetten van extra monteursploegen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Jelmer Bastiaans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.