Calandbrug

Herstel ‘geplaagde’ Calandbrug gaat nog maanden duren

Het herstel van de kapotte Calandbrug in Rozenburg (gemeente Rotterdam) gaat nog maanden duren. Onlangs kwam aan het licht dat kapotte lagers van het omloopwiel voor een hardnekkig deffect zorgen. Nu blijkt dat het repareren van de brug een stuk lastiger is dan eerder werd gedacht.

De brug blijft uit veiligheidsoverwegingen voorlopig dicht voor werkverkeer. ProRail zegt de ontstane situatie te betreuren en is een onderzoek gestart om te kijken of er alternatieve reismogelijkheden mogelijk zijn.

Kapotte lagers

Sinds dinsdag 10 mei is de Calandbrug in de Rotterdamse gemeente buiten gebruik vanwege een storing. “De kapotte lagers bij het omloopwiel zorgen ervoor dat de brug niet meer veilig bediend kan worden. De brug staat open zodat scheepvaartverkeer wel doorgang kan vinden”, aldus ProRail in een verklaring.

Over de hefbrug uit bouwjaar 1969 rijden sinds november 2021 geen goederentreinen meer. Deze rijden sindsdien over het nieuw aangelegde Theemswegtracé. Vorige week werd volgens ProRail een tikkend geluid in de brug geconstateerd. Uit voorzorg is besloten de brug niet meer te bedienen. De afgelopen dagen heeft er onderzoek plaatsgevonden. Gebleken is dat kapotte lagers aan het omloopwiel de oorzaak van de storing zijn.

Omleidingen

Het renoveren is een erg grote en omvangrijke klus. Het probleem zit diep in de brug -die overigens vaker wordt geplaagd door storingen- en grote onderdelen moeten vervangen worden. Dit betekent dus dat de brug enkele maanden buiten dienst is. De komende periode worden ook de andere lagers van de omloopwielen gecontroleerd.

Rijkswaterstaat heeft omleidingsroutes ingesteld. Het wegverkeer kan omrijden via de Thomassentunnel. Gevaarlijke stoffenvervoer en langzaam verkeer kan omrijden via het onderliggende wegennet, de route over de Rozenburgsesluis, dus de Theemsweg en de Neckarweg. Fietsers en voetgangers worden ook omgeleid via de fiets- en voetpaden langs dezelfde route.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.