Geld. Foto: iStock / darkojow

Gebruiksvergoeding spoorsector gaat stijgen vanwege inflatie

ProRail maakt dinsdag 17 mei de jaarlijks geïndexeerde gebruiksvergoeding voor 2023 bekend. De gebruiksvergoeding stijgt door de indexatie met 12 procent. Het precieze effect op de kosten voor specifieke vervoerders is afhankelijk van het gebruik de diensten van ProRail.

Beheer spoorinfra

Alle spoorweggebruikers betalen met de gebruiksvergoeding voor het gebruik van het spoor. Het gaat dan onder meer om het gebruik van de rails en bovenleidingen maar ook de stations en opstelfaciliteiten voor treinen. Zo betalen de afnemers voor een deel mee aan de totale kosten van het beheer en onderhoud van de spoorinfrastructuur.

De bekendmaking van de (geïndexeerde) gebruiksvergoeding voor 2023 is een onderdeel van de aanvulling op de Netverklaring voor 2023 die in december is gepubliceerd. Gerechtigden hebben vier weken om te laten weten hoe zij tegen de aanpassingen van de netverklaring aankijken. ProRail zegt de reacties mee te nemen bij het definitief maken van de aanvulling.

Lees ook:

ProRail publiceert netverklaring voor 2023

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.