Vijf Oekraïense treinstations onder vuur genomen

Op maandagochtend zijn in het westen van Oekraïne en in enkele centraal gelegen gebieden een vijftal treinstations onder vuur komen te liggen. Dat meldt het hoofd van de Oekraïense spoorwegen Oleksandr Kamyshin via Twitter.

De aanvallen vonden plaats in het tijdsbestek van een uur, schrijft Reuters. Volgens Kamyshin zijn er slachtoffers te betreuren. Het is niet direct duidelijk of het om gewonden of om sterfgevallen gaat. De aanvallen hebben in ieder geval het treinverkeer ontregeld, met vertragingen als gevolg.

Aanval op station van Kramatorsk nog vers in geheugen

Het is niet voor het eerst dat treinstations in Oekraïne onder vuur komen te liggen. Eerder deze maand werd het station van Kramatorsk geraakt bij een raketaanval. Daarbij vielen zeker 50 doden en tientallen gewonden. Op het moment van de aanval hadden zich duizenden burgers verzameld voor evacuatie.

Treinen hebben sinds het begin van de Russische inval bijna twee maanden geleden een spilfunctie vervuld, onder meer door de evacuatie van burgers en de aanvoer van hulpgoederen.

Tegelijkertijd hebben anti-Russische groeperingen de spoorwegen in het vizier genomen om de Russen dwars te zitten. Al voor de inval waren de Belarussische spoorwegen het doelwit van een cyberaanval. Sinds het uitbreken van de oorlog proberen zogeheten spoorwegpartisanen het spoor te saboteren, om zo de verplaatsing van Russisch materieel en goederen naar het noorden van Oekraïne te verhinderen.

Eerder deze maand werd ook de spoorweginfrastructuur in Rusland zelf geraakt toen het spoor op een spoorburg vlakbij de grens met Oekraïne werd opgeblazen. De spoorlijn vormde de verbinding met het Donestbekken, waar Russische troepen hun aanvallen concentreren.

Dit verhaal is afkomstig van RailTech.com, de Engelstalige zusterpublicatie van SpoorPro. 

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.