vogelnestkast

Vogelnestkasten, insectenhotels en wilde bloemen op stations voor meer biodiversiteit

vogelnestkast. Bron: ProRail

Bij de stations Driebergen-Zeist, Rotterdam Alexander en Castricum zijn deze week circulaire insectenhotels en vogelnestkasten geplaatst. Ook zijn er wilde bloemen ingezaaid. Dit moet ervoor zorgen dat stations een aantrekkelijke plek voor insecten worden, die als voedsel dienen voor vogels. Meer biodiversiteit is goed voor de natuur en maakt het station ook voor reizigers aantrekkelijker.

NS en ProRail zijn bezig om de stations en de omgeving duurzamer te maken. Op diverse stations zijn al verschillende inheemse bloemenmengsels, sedum-vegetaties en beplanting in bakken en borders aangelegd. Ook willen de spoorbedrijven fauna-voorzieningen aanbrengen, waar diverse soorten planten, insecten en vogels kunnen gedijen. Meer biodiversiteit is niet alleen goed voor de natuur, maar maakt stations ook voor reizigers aantrekkelijker.

De komende twee jaar wordt een pilot uitgevoerd op de stations Driebergen-Zeist, Rotterdam Alexander en Castricum met circulaire insectenhotels en vogelnestkasten. Na twee jaar wordt gekeken hoe deze proef is verlopen en krijgen mogelijk ook andere stations insectenhotels en nestkasten.

Groene omgeving

Vorig jaar maart is in opdracht van ProRail en NS bij zeven stations een paar duizend vierkante meter grond ingezaaid met bloemrijke bijenmengsels. De spoorbedrijven willen de stations en hun omgeving groener maken om insecten en vogels te trekken en de biodiversiteit te stimuleren. Langs het spoor bij de ingang van onder andere de stations Eindhoven Strijp, Bodegraven en Dordrecht Stadspolder is de grond ingezaaid met bijenmengsels.

Volgens Willemijn Wijnands, woordvoerder bij NS, is dit goed bevallen en zou de bouw van de vogelnestkastjes en insectenhotels, een vervolgstap zijn. “Het is een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen NS, ProRail en de Vogelbescherming.”

insectenhotel
Insectenhotel. Foto: ProRail

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.