ingang station Nijmegen

Ingang station Nijmegen vanuit Tunnelweg open in de spits

De ingang van station Nijmegen aan de Tunnelweg gaat vanaf 14 maart weer open tijdens de spits. ProRail, NS en de gemeente Nijmegen starten op die dag een nieuwe proef met beperkte openstelling van de ingang. De toegangstunnel is ruim elf maanden afgesloten geweest, om zwartreizigers te weren. 

De ingang aan de Tunnelweg is open op werkdagen in de ochtend- en avondspits (06.30 uur – 10.30 uur en 15.30 uur – 19.30 uur). Dan maken de meeste reizigers gebruik van deze ingang. Tijdens deze openingstijden is een beveiliger aanwezig. Het gaat om een proef die loopt van 14 maart tot 12 september 2022.

Voorkomen van zwartrijden

De ingang van station Nijmegen vanuit de Tunnelweg is sinds april 2021 afgesloten, omdat personen zonder geldig vervoersbewijs vaak via deze poortjes het station binnenkwamen. 80 procent van alle gevallen van zwartrijden hield hiermee verband. Maatregelen zoals extra verlichting, gericht cameratoezicht en inzet van medewerkers Veiligheid & Service hadden niet het gewenste effect.

Het voorkomen van zwartrijden vergroot de sociale veiligheid op het hele station. Vaak blijkt namelijk dat het aanspreken op het niet hebben van een vervoersbewijs, kan leiden tot agressie. Dat wilde ProRail voorkomen.

Afname van misbruik van de poortjes

In december 2021 is de afsluiting geëvalueerd. Het misbruik van de poortjes bleek met 67 procent afgenomen. Ook waren er minder meldingen van overlast op het station en minder incidenten met agressie tegen medewerkers.

Voor reizigers gaf het afsluiten van de tunnel wel overlast. Reizigers die de ingang aan de Tunnelweg gebruikten moesten vanwege de sluiting omlopen door de tunnel. Zij vonden de extra reistijd en de route door de tunnel niet fijn. Hun ervaringen zijn meegenomen in de evaluatie. Met het beperkt openstellen van de poortjes verwacht ProRail tegemoet te komen aan deze bezwaren en tegelijk te zorgen voor een veilige omgeving voor reizigers en medewerkers. Na de proef wordt opnieuw een evaluatie uitgevoerd waarbij alle partijen betrokken zijn. Aan de hand van die evaluatie volgt een definitief besluit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.