Sloopplannen ProRail voor spoorbrug in Maastricht leiden tot Kamervragen

2021_Maastricht,_gezicht_vanaf_Noorderbrug_op_Spoorbrug
Foto:Door Kleon3 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=108042986

ProRail wil een spoorbrug over de Maas in Maastricht afbreken. In 2010 werd de brug nog voor 33 miljoen euro gerenoveerd, maar sindsdien reden er slechts vijftien treinen over de brug. De plannen waren voor Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) aanleiding voor vragen aan de staatssecretaris van IenW. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

2 reacties op “Sloopplannen ProRail voor spoorbrug in Maastricht leiden tot Kamervragen”

Ron Swart|27.01.22|18:29

De Belgische tegenhanger van het Nederlandse ProRail Infrabel was in 2011 onverbiddelijk door vast te houden aan de Belgische beveiliging op het korte trject tussen de Nederlands-Belgische grens naar de Albertterminal. De afloop is bekend: geen impuls voor het goederenverkeer per spoor en vele miljoenen over de balk gesmeten.

Marc Busio|30.01.22|17:28

Dit is exemplarisch voor zoveel andere pogingen om aftakkende goederenspoorlijnen te reactiveren. Het is weggegooid geld omdat er nu eenmaal steeds minder bedrijven zijn die hun goederen per spoor willen laten vervoeren. Er is enkel nog toekomst voor het vervoer van goederen vanuit de grote zeehavens naar containerterminals (gelegen direct aan het hoofdnet) of bulkgoederen zoals bouw-, delf- of brandstoffen naar grote afnemers met een eigen spooraansluiting (die steeds schaarser zullen worden).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.