station Deutsche Bahn

Deutsche Bahn en noordelijke deelstaten vormen alliantie voor snellere spooruitbreiding

Deutsche Bahn en de deelstaten Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein gaan samenwerken om het spoor in Noord-Duitsland uit te breiden. 

Met het project ‘Zukunft Schiene Nord’ (Toekomst spoor Noord-Duitsland) moeten projecten voor nieuw aan te leggen spoor en uitbreiding van bestaand spoor worden bevorderd en versneld, de bestaande infrastructuur robuuster worden en het langeafstandsverkeer, het lokale en vrachtverkeer worden versterkt.

Uitbreiden van dienstenaanbod

De alliantiepartners willen het dienstenaanbod op het spoor uitbreiden en de aantrekkelijkheid van het spoor vergroten. Het overkoepelende doel is om meer reizigers en vrachtvervoerklanten naar het spoor trekken en zo het klimaat beschermen. In totaal moet er tegen 2030 ruim 30 miljard euro in de spoorinfrastructuur van het noorden vloeien. Vertegenwoordigers van de partners hebben woensdag 12 januari een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om de alliantie tot stand te brengen.

Ronald Pofalla, bestuurslid Infrastructuur bij DB: “De alliantie staat voor een aantrekkelijke spoorlijn in de Noord-Duitse deelstaten en voor meer goederen op de rails. Zo’n sterke alliantie van vijf deelstaten en de DB is uniek voor spooruitbreiding in Duitsland. Samen maken we van klimaatvriendelijk spoor een performant en aantrekkelijk vervoermiddel. Dit geldt evenzeer voor metropolen, als voor het platteland.”

Samenwerking

Dr. Bernd Althusmann, minister van Economische Zaken, Arbeid, Transport en Digitalisering van de deelstaat Nedersaksen, zegt over de samenwerking: “Wij in het noorden weten dat we de spoorinfrastructuur niet alleen voor internationaal lange-afstandsverkeer moeten uitbreiden, maar vooral ook voor lokale pendelaars. Ook moet er meer goederenvervoer per spoor gaan. Met de alliantie ‘Zukunft Schiene Nord’ wordt het netwerk van Deutsche Bahn sneller en samen met de betrokken deelstaten gepland en uitgebreid.”

Volgens Reinhard Meyer, minister van Economie, Infrastructuur, Toerisme en Arbeid van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is een goede transportinfrastructuur een cruciale voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van de economie in Mecklenburg-Vorpommern. “Dit geldt voor transnationaal goederenvervoer, de kleinschalige distributie van goederen, reisverbindingen voor de gasten van onze staat en natuurlijk de mobiliteit van burgers in Mecklenburg-Vorpommern. In nauwe samenwerking zullen de noordelijke deelstaten en Deutsche Bahn er gezamenlijk voor zorgen dat de uitbreiding en nieuwbouw op het spoor intensief wordt bevorderd. Het is vooral van belang dat planning en coördinatie in de toekomst nauwer op elkaar aansluiten, zodat de nodige structurele maatregelen sneller kunnen worden doorgevoerd.”

Infrastructuuruitbreiding gaat altijd over grenzen

Dr. Maike Schaefer, senator voor klimaatbescherming, milieu, mobiliteit, stedelijke ontwikkeling en woningbouw van de vrije Hanzestad Bremen: “De verkeersomslag is een prioriteit voor de federale en deelstaatregeringen. Het ondersteunt het bereiken van klimaatdoelstellingen. Succesvol treinverkeer, een essentieel onderdeel van de verkeersomslag, gaat altijd over de grenzen heen: Infrastructuuruitbreiding stopt niet bij de grenzen. Deze uitbreiding zal alleen snel en gecoördineerd slagen als de federale en deelstaatregeringen, de verantwoordelijke autoriteiten en de spoorwegmaatschappijen nauw samenwerken. Met de handtekening van vandaag zetten de deelstaten en DB samen een grote stap in de toekomst naar een aantrekkelijk en efficiënt spoorwegnet in het noorden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.