Reizigers met mondkapjes op het perron van Rotterdam Centraal

Nederlandse werkgevers zien weinig in invoering vaccinatieplicht

Nederlandse werkgevers zien weinig heil in de invoering van een vaccinatieplicht. Ze zijn voorstander van inentingen tegen het coronavirus, maar een verplichting zoals Duitsland wil invoeren gaat ze te ver. Dit geldt ook voor vakbonden zoals FNV Spoor, die werknemers op heeft geroepen hun QR-code niet te tonen mocht de werkgever daar in de toekomst om vragen. 

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een gezamenlijke verklaring dat het belangrijk is om de vaccinatiegraad in Nederland omhoog te krijgen. Maar dit kan voorlopig op vrijwillige basis. “Wij zien voorlopig nog ruimte om dat met gerichte acties, ook in samenwerking met het bedrijfsleven, te doen. Er is zo nog veel winst te behalen.”

Ook werkgeversvereniging AWVN laat weten in zijn algemeenheid geen groot voorstander van verplichtingen te zijn, dus ook niet voor een verplichte inenting. “Als het zover komt, dan moet het absoluut een laatste redmiddel zijn.” Supermarkten wijzen de suggestie dat het personeel verplicht moet worden ingeënt stellig af, hoewel ze voorstander van vaccinaties zijn.

Olie- en gasconcern Shell, met in Nederland zo’n 8500 werknemers, staat ook achter vaccinaties omdat dit de druk op de zorg kan wegnemen. “Maar we erkennen ook dat mensen vrijheid van keuze hebben”, laat het bedrijf weten. “We volgen de wet en regelgeving van de landen waarin we actief zijn en hebben geen plannen om vaccinaties te verplichten in Nederland.”

FNV Spoor roept leden op QR-code niet te laten zien

FNV Spoor riep eerder zijn leden op de QR-code niet te laten zien als werkgevers als NS daar op termijn om vragen. “We willen geen discussie achteraf maar discussie aan de voorkant beïnvloeden”, zegt vakbondsbestuurder Henri Janssen.

De wetgeving in kwestie is er nog niet. Bovendien heeft NS kenbaar gemaakt dat ze nog niet weten of ze er actief gebruik van zullen maken. Dat weerhoudt Janssen er niet van om de bezwaren van FNV Spoor kenbaar te maken.

“Het standpunt van de NS impliceert dat ze de ruimte houden om op termijn wel te gaan controleren”. De vervoerder heeft nog niet gereageerd op de zienswijze van FNV Spoor. Volgens Janssen dreigt een situatie te ontstaan waarin medewerkers “de toegang tot arbeid ontzegd wordt.”

Besmettingen op de werkvloer

Circa negen procent van de besmettingen vindt plaats op de werkvloer. Daarom wil het kabinet het mogelijk maken om het CTB (coronatoegangsbewijs) op de werkvloer in te zetten. Het CTB wordt met het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet verbreding inzet CTB’s’ verplicht voor werknemers in sectoren waar het CTB ook aan bezoekers wordt gevraagd, zoals horeca, cultuur en niet essentiële detailhandel. Daarnaast wil het kabinet ook dat er een toegangsbewijsplicht voor werknemers komt op werkplekken waar het risico op besmettingen hoog is. Welke werkplekken dat precies zijn en wanneer de CTB-plicht in gaat, wordt later bepaald via ministeriële regelingen.

2G voorlopig op de lange baan

De 2G-maatregel zal voorlopig nog niet worden ingevoerd in Nederland, heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag aan de Kamer laten weten. Vanwege een gebrek aan steun in de Tweede Kamer wordt de wetsbehandeling uitgesteld tot de week na het kerstreces.

Ook de uitbreiding van 3G naar de werkvloer en het hoger onderwijs wordt op de lange baan geschoven. Het kabinet wil de behandeling van die verschillende wetsvoorstellen combineren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.