Schapen langs het spoor in strijd tegen Japanse Duizendknoop

Bron: Pixnio

Op veel plekken zorgt de Japanse duizendknoop, een invasieve exoot die zich razendsnel verspreidt, voor overlast. Ook langs spoorwegen woekert de plant. Daarom startte ProRail met een proef door schapen langs het spoor te laten grazen. 

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot: planten die van nature niet in Nederland komen, maar zich wel hier hebben gevestigd. Hij kan tien centimeter per dag groeien en gaat dwars door funderingen en asfalt heen. In de bestrijding is van alles geprobeerd: maaien, de wortels koken met kokend water, tot zelfs elektrocuteren of injecteren met gif. De plant is recent nog in de publiciteit geweest: onderzoekers brachten het nieuws naar buiten dat de Japanse bladvlo effectief zou zijn in de bestrijding van deze plant.

Proef met grazende schapen

In Castricum en omgeving is ProRail een jaar geleden gestart met een proef om deze ongewenste indringer te bestrijden op een natuurlijke manier. De schapen die worden uitgezet langs het spoor, hebben een belangrijke missie: het eten van de bladeren. “Dat zal zeker nog drie jaar gedaan worden”, zegt woordvoerder Martijn de Graaf van ProRail. “Dan pas kun je goed aangeven of dit een structurele oplossing is. Daarna gaan we kijken of dit een effectieve manier is, en bepalen we of dit breder ingezet wordt.”

Planten in je ballast

“Op sommige plekken hebben wij echt last van de Japanse duizendknoop”, zegt Kitty de Jeu, inspecteur bij ProRail. “Die plant groeit best heel hoog, vooral langs het schouwpad. Dat belemmert het zicht. Ook kan hij het spoor ingroeien en heb je dus een hele bos planten in je ballast staan. Daarnaast houdt de Japanse Duizendknoop andere plantengroei tegen, wat weer nadelig is voor de biodiversiteit.”

‘Plant met een lange adem’

Met schapen de Japanse Duizendknoop bestrijden langs het spoor is een pilot. De Jeu: “Het is een plant met een lange adem, die groeit steeds weer terug. De schapen eten de bladeren. Zonder de groene delen van de plant, kan hij moeilijker voedingsstoffen aanmaken en bouwt minder reserves op. Zo put je de plant langzaam uit, is het idee.” De schapen grazen nu op zo’n 130 vierkante meter in Castricum en omstreken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.