Gebruikte-spoormaterialen bij voestalpine RailPro

Nederland Europees koploper bij hergebruik materialen

Foto: ProRail/voestalpine RailPro

Ongeveer een derde van alle materialen die vorig jaar in Nederland werden gebruikt, was gerecycled. Daarmee was Nederland met afstand de koploper in de Europese Unie, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Gemiddeld kwam in de 27 EU-landen 12,8 procent van alle materialen uit circulaire bron. Daarmee is dat aandeel licht gestegen, want in 2019 ging het nog om 12 procent.

Circulaire economie

De internationale spoorsector is ook erg actief op het gebied van de circulaire economie. Zo maakte infrastructuurbeheerder SNCF deze maand bekend samen met zes bedrijven uit de regio Hauts-de-France een nieuw centrum voor hergebruik van spoormaterialen te hebben geopend. ProRail meldde begin dit jaar aan een marktplaats te werken, waarbij materialen die vrijvallen bij projecten en nog geschikt zijn opnieuw worden aangeboden.

Behalve Nederland doen ook België, Frankrijk en Italië het bovengemiddeld goed. Daar zijn ruim 20 procent van alle gebruikte materialen gerecycled. Duitsland zit net boven het EU-gemiddelde. Portugal, Ierland en Roemenië hebben het laagste aandeel gebruik van circulaire materialen met slechts enkele procenten.

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.