UIC veiligheidsrapport: corona zorgt voor daling spoorwegongevallen

Door de sterke daling van het treinverkeer als gevolg van coronamaatregelen, daalde vorig jaar wereldwijd ook het aantal ernstige spoorwegongevallen. Vooral op overwegen vonden 34 procent minder aanrijdingen plaats met personen, maar de overige ongevallen deden zich even vaak voor als in 2019. Dat blijkt uit het pas verschenen Railway Safety Report van UIC. 

Na de invoering van coronamaatregelen vanaf maart 2020, zoals lockdowns, avondklokken, thuiswerken en diverse reisbeperkingen, daalde het goederen- en personenvervoer met ruim 20 procent ten opzichte van januari 2020. Het treinverkeer daalde over het hele jaar met 8 procent in vergelijking met 2019.

Scherpe daling

In de maandelijkse ongevallencijfers van de UIC-leden is hetzelfde patroon is te zien, met een scherpe daling in april, gevolgd door een geleidelijke stijging tot september en vervolgens een afvlakking in het laatste kwartaal van het jaar. Het aantal door een trein aangereden personen daalde met 34 procent op overwegen en met 12 procent elders. Andere soorten ongevallen deden zich net zo vaak voor als in 2019. Over het hele jaar en vergeleken met 2019 daalden de ongevallen met 11 procent in totaal (3.742 ongevallen in 2020 versus 4.187 ongevallen in 2019).

Bijna 90 procent van de ongevallen werd veroorzaakt door derden. Daarvan was het meest voorkomende type ongeval een aanrijding met een persoon buiten een overweg (76 procent), gevolgd door een aanrijding met een persoon op een overweg (9 procent) en aanrijdingen met gemotoriseerde wegvoertuigen op een overweg (4 procent). Verder bestaat 4 procent van de ernstige ongevallen uit een ontsporing, 4 procent door een obstakel op het spoor en 1 procent was een aanrijding tussen treinen.

Zorgwekkende observatie

“Vreemd genoeg leidt minder mensen buiten door lockdowns en avondklokken niet tot minder personen die door de trein worden aangereden buiten de overwegen”, zegt Bart Hoogcarspel, voorzitter van de Safety Performance Group van UIC. “Betekent dit dat een groot deel van deze mensen zich met opzet op het spoor bevond? Een zorgwekkende observatie rond de slachtoffers onder spoorwegpersoneel is dat we in 2020 meer personeelsslachtoffers zien die schijnbaar gerelateerd zijn aan de menselijke factor. Zou het kunnen dat ons personeel is afgeleid door de COVID-19-pandemie?”

De veiligheidsindex van UIC daalde tot 8,39 in 2020, wat wijst op een verbetering van de veiligheidsniveaus van het spoorvervoer. Bij deze score wordt de index voor de nieuwe leden – 6,55 in 2020 – opgeteld. Ondanks de komst van vier nieuwe leden, de infrabeheerders van Finland, Oekraïne, Gabor en Saudie Arabië, daalde de totale index van 15,68 in 2019 naar 14,88 in 2020, een forse daling van 5 procent. Volgens UIC komt deze daling voornamelijk door de prestaties van de nieuwe leden.

Bekijk hier het volledige rapport

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

UIC veiligheidsrapport: corona zorgt voor daling spoorwegongevallen | SpoorPro.nl

UIC veiligheidsrapport: corona zorgt voor daling spoorwegongevallen

Door de sterke daling van het treinverkeer als gevolg van coronamaatregelen, daalde vorig jaar wereldwijd ook het aantal ernstige spoorwegongevallen. Vooral op overwegen vonden 34 procent minder aanrijdingen plaats met personen, maar de overige ongevallen deden zich even vaak voor als in 2019. Dat blijkt uit het pas verschenen Railway Safety Report van UIC. 

Na de invoering van coronamaatregelen vanaf maart 2020, zoals lockdowns, avondklokken, thuiswerken en diverse reisbeperkingen, daalde het goederen- en personenvervoer met ruim 20 procent ten opzichte van januari 2020. Het treinverkeer daalde over het hele jaar met 8 procent in vergelijking met 2019.

Scherpe daling

In de maandelijkse ongevallencijfers van de UIC-leden is hetzelfde patroon is te zien, met een scherpe daling in april, gevolgd door een geleidelijke stijging tot september en vervolgens een afvlakking in het laatste kwartaal van het jaar. Het aantal door een trein aangereden personen daalde met 34 procent op overwegen en met 12 procent elders. Andere soorten ongevallen deden zich net zo vaak voor als in 2019. Over het hele jaar en vergeleken met 2019 daalden de ongevallen met 11 procent in totaal (3.742 ongevallen in 2020 versus 4.187 ongevallen in 2019).

Bijna 90 procent van de ongevallen werd veroorzaakt door derden. Daarvan was het meest voorkomende type ongeval een aanrijding met een persoon buiten een overweg (76 procent), gevolgd door een aanrijding met een persoon op een overweg (9 procent) en aanrijdingen met gemotoriseerde wegvoertuigen op een overweg (4 procent). Verder bestaat 4 procent van de ernstige ongevallen uit een ontsporing, 4 procent door een obstakel op het spoor en 1 procent was een aanrijding tussen treinen.

Zorgwekkende observatie

“Vreemd genoeg leidt minder mensen buiten door lockdowns en avondklokken niet tot minder personen die door de trein worden aangereden buiten de overwegen”, zegt Bart Hoogcarspel, voorzitter van de Safety Performance Group van UIC. “Betekent dit dat een groot deel van deze mensen zich met opzet op het spoor bevond? Een zorgwekkende observatie rond de slachtoffers onder spoorwegpersoneel is dat we in 2020 meer personeelsslachtoffers zien die schijnbaar gerelateerd zijn aan de menselijke factor. Zou het kunnen dat ons personeel is afgeleid door de COVID-19-pandemie?”

De veiligheidsindex van UIC daalde tot 8,39 in 2020, wat wijst op een verbetering van de veiligheidsniveaus van het spoorvervoer. Bij deze score wordt de index voor de nieuwe leden – 6,55 in 2020 – opgeteld. Ondanks de komst van vier nieuwe leden, de infrabeheerders van Finland, Oekraïne, Gabor en Saudie Arabië, daalde de totale index van 15,68 in 2019 naar 14,88 in 2020, een forse daling van 5 procent. Volgens UIC komt deze daling voornamelijk door de prestaties van de nieuwe leden.

Bekijk hier het volledige rapport

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.