Fietsenstalling Tilburg incheckzone, foto: ProRail

Geautomatiseerde incheck fietsenstalling station Tilburg primeur voor Brabant

Foto: ProRail

De geautomatiseerde in- en uitcheckzone van de nieuwe fietsstalling aan de Spoorlaan in Tilburg is een primeur voor Noord-Brabant. Deze stalling is vorige week geopend en biedt plek aan zo’n 3.400 fietsen. De stalling aan de Spoorlaan is gebouwd in opdracht van ProRail en de gemeente Tilburg en wordt beheerd door NS.

Reizigers checken hier in en uit met hun OV-chipkaart. Reizigers met een NS-abonnement of met ‘stallen op rekening’ krijgen gratis een zogenoemde fietstag. Met zo’n tag kunnen reizigers direct doorlopen, omdat de in- en uitcheckzone de tag herkent. De tag is namelijk gekoppeld aan de OV-chipkaart van de reizigers. Servicemedewerkers bevestigen de tag op het voorframe van de fietsen.

In de stalling zijn zo’n tweehonderd OV-fietsen aanwezig. Ook heeft de stalling een via een rolpad bereikbare bovenverdieping. De buitenkant van de fietsenstalling is van glas en het dak is begroeid met sedum-planten. Dit groene dak zorgt voor een goede waterafvoer en draagt bij aan een beter binnenklimaat in de fietsenstalling.

Fietsenstalling is duurzaam gebouwd

De stalling is duurzaam gebouwd, met aandacht voor de omgeving, het verblijfsklimaat en het milieu. Zo zijn de monumentale delen van het voormalige postperron, zoals de Y-kolommen, geïntegreerd. Het postperron fungeert nu als verdieping.

De ‘gepotdekselde’ glazen gevel zorgt voor ventilatie en natuurlijke lichtinval. Dit minimaliseert de behoefte aan kunstmatige verlichting. De verlichting die in de donkere uren toch nodig is, is energiezuinig. En blijft tot een minimum beperkt als er geen mensen aanwezig zijn.

In de nieuwe stalling is het parkeren van een fiets de eerste 24 uur gratis. De stalling is bewaakt en geopend vanaf een kwartier voor het vertrek van de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. In de nieuwe stalling zit een Fiets & Service-winkel voor reparaties en er zijn fietsaccessoires te koop.

Fietsenstalling Spoorlaan Tilburg, foto: ProRail

‘In de geest van architect Koen van der Gaast gebouwd’

“Het is prachtig hoe we voor Tilburg een nieuw en modern gebouw hebben ontworpen, dat toch helemaal in de geest van de oorspronkelijke architect Koen van der Gaast is”, aldus Dimitri Kruik, regiodirecteur bij ProRail. “Een mooi resultaat van de samenwerking met Cepezed als ontwerper en Dura Vermeer als aannemer.”

Bas van der Pol, wethouder van Tilburg, noemt de nieuwe fietsenstalling een blikvanger in de transformatie van de Spoorzone in Tilburg. “OV-reizigers stallen hier makkelijk, veilig en snel hun fiets. Dat maakt reizen van en naar Tilburg met de trein voor iedereen weer wat comfortabeler. Hiermee stimuleren we dat nog meer mensen de fiets pakken om naar het station te gaan. En dragen we zo bij aan een gezond en gelukkig Tilburg. Het zorgt er bovendien voor dat we de openbare ruimte rond het station leefbaar en vrij van fietsen houden.”

Bekijk hieronder dronebeelden van de nieuwe stalling:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.