Tien onbewaakte overwegen in Winterswijk aangepakt

Foto: Flickr.com/Robdammers

In Winterswijk zijn in totaal tien niet-actief beveiligde overwegen aangepakt. Daarvan zijn er acht gesloten en twee beveiligd.  Staatssecetaris Steven van Weyenburg onthulde maandag een bord bij natuurgebied de Bekendelle. Daarbij was ook Wim Esselink aanwezig die in 1993 zijn vrouw en dochter op een van de NABO’s in Winterswijk heeft verloren. Hij heeft zich daarna sterk gemaakt voor het verwijderen van overwegen.

In december 2020 is met de gemeente, provincie en belanghebbenden besloten tot uitvoering van een integraal verbeterplan. Daarbij zijn afspraken gemaakt voor vijf openbare NABO’s en zes particuliere NABO’s. Twee openbare NABO’s lagen bij de Veldhorstweg en de de Huttenweg in buurtschap Miste en zijn beveiligd met een automatische halve overwegbomeninstallatie (AHOB). De andere drie openbare NABO’s zijn verwijderd.

Daarnaast maken ook zes particuliere NABO’s onderdeel uit van de aanpak. Vier particuliere overwegen zijn in oktober van dit jaar verwijderd. Eén particuliere overweg was al eerder verwijderd en één particuliere overweg wordt in het eerste kwartaal van 2022 verwijderd. Bij de Greversweg komt nog een wandelbuis, maar deze NABO is al wel gesloten.

Onderliggende wegenstructuur meenemen in aanpak

ProRail wijst erop dat het voor een groter gebied belangrijk is om naar de onderliggende wegenstructuur te kijken, omdat het spoor geen barrière mag vormen. Daarom moeten er op de juiste plekken veilige kruisingen met het spoor komen.

De spoorbeheerder heeft daarom grond aangekocht om een nieuwe verbindingsweg aan te leggen van de Veldhorstweg naar de Klandermansweg. Omdat tussen het spoor en de verbindingsweg een stuk grond overbleef, is besloten om deze een duurzame invulling te geven. Daarmee krijgt de natuur samen met het naastgelegen natuurgebied Bekendelle een belangrijke plek.

De bestaande houtwal wordt verbreed en verlengd. Ook komen er kleine bosschages, bomen, één of twee poelen en enkele kleine faunapassages, zodat verschillende diersoorten zich kunnen verplaatsen.De kamsalamander, de poel- en heikikker, boomkikker, libellen en vlinders profiteren hiervan. ProRail meldt dat spoorbeheerder vooorlopig de eigenaar blijft van de de aangekochte grond tussen Veldhorstweg en Klandermansweg. Op termijn wordt gekeken of het onderhoud van het terrein bij een natuurorganisatie kan worden ondergebracht.

Aanpak NABO’s

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben als doel om voor eind 2023 alle 180 openbaar toegankelijke NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen) op het reizigersnet op te heffen of te beveiligen. Het opheffen en beveiligen van niet actief beveiligde overwegen in Nederland is van belang voor de veiligheid van zowel trein- als wegverkeer. Met omwonenden, wegbeheerders en (recreatieve) belangenorganisaties kijkt ProRail naar mogelijkheden om een overweg op te heffen.

“Op dit moment is de helft van alle openbare NABO aangepakt en liggen we op schema. Bij een klein aantal meer complexe NABO zijn we nog afhankelijk van derde partijen om deze binnen de planning aan te pakken”, aldus de spoorbeheerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.