Rellen Eindhoven, foto: ProRail

Relschopper Eindhoven Centraal krijgt in hoger beroep zes maanden celstraf

Een 43-jarige Eindhovenaar heeft in hoger beroep zes maanden celstraf opgelegd gekregen voor zijn betrokkenheid in de rellen van januari dit jaar rondom Eindhoven Centraal. Bij de rellen werden station Eindhoven Centraal, winkels in het station en de stationsomgeving vernield. Op het stationsplein werd een auto van ProRail in brand gestoken. 

De Nederlandse overheid besloot in de aanpak van het coronavirus een avondklok in te stellen, waarbij er een verbod gold om na 21.00 uur de straat op te gaan. In heel Nederland braken grootschalige rellen uit in protest tegen het verbod, waaronder in Eindhoven.

Relschoppers lieten spoor aan vernielingen achter

Een groep mensen trok op zondag 24 januari rellend door het centrum van Eindhoven en liet daarbij een spoor aan vernielingen achter. Ze begonnen op het 18 Septemberplein en kwamen later uit bij station Eindhoven Centraal. Het hof oordeelde dat de verdachte vanaf het begin bij de rellen betrokken was. Hij vernielde op het stationsplein straatmeubilair en een camerapaal. Hij schold de politie uit en gooide een loopkruk richting een voertuig van de mobiele eenheid.

Toen de rellen escaleerden, zette de politie traangas in. Daarna heeft de verdachte het centrum van Eindhoven verlaten. Volgens het hof neemt dat niet weg dat de Eindhovenaar zich zo’n 1,5 uur bij de gewelddadige groep relschoppers heeft begeven.

“Het door de relschoppers, waaronder verdachte, vertoonde gedrag is onacceptabel en dient naar het oordeel van het hof, met name uit het oogpunt van generale preventie en vergelding, streng te worden bestraft, opdat de samenleving daartegen wordt beschermd.”

‘Vernielzucht kent geen enkele rechtvaardiging’

De politierechter had rekening gehouden met de verzachtende omstandigheid dat de verdachte voor een familielid moest zorgen en had de man drie maanden voorwaardelijk opgelegd met tachtig uur werkstraf. Het hof vindt de overtredingen dermate ernstig en tilt zwaarder aan de rol van de man en oordeelt dat er een celstraf van zes maanden wordt opgelegd.

“Mensen moesten machteloos toekijken hoe hun eigendommen en woonomgeving genadeloos werden vernield, terwijl veel burgers in deze tijden om uiteenlopende redenen al zwaar te lijden hebben onder de genomen maatregelen. Deze pure vernielzucht kent geen enkele rechtvaardiging”, aldus het hof in de uitspraak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Relschopper Eindhoven Centraal krijgt in hoger beroep zes maanden celstraf | SpoorPro.nl
Rellen Eindhoven, foto: ProRail

Relschopper Eindhoven Centraal krijgt in hoger beroep zes maanden celstraf

Een 43-jarige Eindhovenaar heeft in hoger beroep zes maanden celstraf opgelegd gekregen voor zijn betrokkenheid in de rellen van januari dit jaar rondom Eindhoven Centraal. Bij de rellen werden station Eindhoven Centraal, winkels in het station en de stationsomgeving vernield. Op het stationsplein werd een auto van ProRail in brand gestoken. 

De Nederlandse overheid besloot in de aanpak van het coronavirus een avondklok in te stellen, waarbij er een verbod gold om na 21.00 uur de straat op te gaan. In heel Nederland braken grootschalige rellen uit in protest tegen het verbod, waaronder in Eindhoven.

Relschoppers lieten spoor aan vernielingen achter

Een groep mensen trok op zondag 24 januari rellend door het centrum van Eindhoven en liet daarbij een spoor aan vernielingen achter. Ze begonnen op het 18 Septemberplein en kwamen later uit bij station Eindhoven Centraal. Het hof oordeelde dat de verdachte vanaf het begin bij de rellen betrokken was. Hij vernielde op het stationsplein straatmeubilair en een camerapaal. Hij schold de politie uit en gooide een loopkruk richting een voertuig van de mobiele eenheid.

Toen de rellen escaleerden, zette de politie traangas in. Daarna heeft de verdachte het centrum van Eindhoven verlaten. Volgens het hof neemt dat niet weg dat de Eindhovenaar zich zo’n 1,5 uur bij de gewelddadige groep relschoppers heeft begeven.

“Het door de relschoppers, waaronder verdachte, vertoonde gedrag is onacceptabel en dient naar het oordeel van het hof, met name uit het oogpunt van generale preventie en vergelding, streng te worden bestraft, opdat de samenleving daartegen wordt beschermd.”

‘Vernielzucht kent geen enkele rechtvaardiging’

De politierechter had rekening gehouden met de verzachtende omstandigheid dat de verdachte voor een familielid moest zorgen en had de man drie maanden voorwaardelijk opgelegd met tachtig uur werkstraf. Het hof vindt de overtredingen dermate ernstig en tilt zwaarder aan de rol van de man en oordeelt dat er een celstraf van zes maanden wordt opgelegd.

“Mensen moesten machteloos toekijken hoe hun eigendommen en woonomgeving genadeloos werden vernield, terwijl veel burgers in deze tijden om uiteenlopende redenen al zwaar te lijden hebben onder de genomen maatregelen. Deze pure vernielzucht kent geen enkele rechtvaardiging”, aldus het hof in de uitspraak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.