Fietsenstalling Amsterdam Amstel, foto: ProRail

ProRail gunt contract voor digitaal fietsparkeersysteem stations aan LumiGuide

ProRail heeft de opdracht voor een digitaal fietsparkeersysteem aan LumiGuide uit Nijmegen gegund. Het gaat om de derde generatie van digitale fietsparkeersystemen die volgens de spoorbeheerder betrouwbaarder en comfortabeler voor de reiziger is dan de eerdere versies.

Een digitaal verwijssysteem helpt de reiziger bij het vinden van een vrije fietsparkeerplaats bij het station. De komende acht jaar worden honderdduizend nieuwe fietsparkeerplaatsen bij stations voorzien van dit slimme verwijssysteem. De eerste systemen uit dit contract wordt begin volgend jaar geplaatst in fietsenstallingen bij de stations Groningen, Maastricht en Leeuwarden geplaatst.

Fietsparkeersysteem werkt met optische sensoren

Het slimme digitale fietsparkeersysteem werkt met optische sensoren in plaats van druksensoren. Door het gebruik van een AI-algoritme herkent het systeem zelf camerabeelden van geparkeerde fietsen. Hierdoor kunnen alle afmetingen fietsen worden herkend en kan het systeem in ieder gedeelte van de stalling worden toegepast.

Het systeem houdt bij wanneer een fiets is geplaatst, zodat de stallingsbeheerder (NS Fiets of de gemeente) te lang gestalde fietsen kan verwijderen. Via een digitaal verwijsbord is snel zichtbaar welke plekken nog vrij zijn.

ProRail beheert meer dan een half miljoen fietsparkeerplaatsen bij stations en dit aantal groeit nog ieder jaar. De eerste ‘hedendaagse’ fietsenstallingen zijn twintig jaar geleden gebouwd. Ook deze moeten blijven voldoen aan de comfort- en beschikbaarheidseisen. Hierom zijn instandhouding en vervanging belangrijke redenen voor het nieuwe contract met Lumiguide B.V.

De spoorbeheerder geeft aan het het nieuwe verwijssysteem in te zetten op een langere levensduur en minder materiaalgebruik.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail gunt contract voor digitaal fietsparkeersysteem stations aan LumiGuide | SpoorPro.nl
Fietsenstalling Amsterdam Amstel, foto: ProRail

ProRail gunt contract voor digitaal fietsparkeersysteem stations aan LumiGuide

ProRail heeft de opdracht voor een digitaal fietsparkeersysteem aan LumiGuide uit Nijmegen gegund. Het gaat om de derde generatie van digitale fietsparkeersystemen die volgens de spoorbeheerder betrouwbaarder en comfortabeler voor de reiziger is dan de eerdere versies.

Een digitaal verwijssysteem helpt de reiziger bij het vinden van een vrije fietsparkeerplaats bij het station. De komende acht jaar worden honderdduizend nieuwe fietsparkeerplaatsen bij stations voorzien van dit slimme verwijssysteem. De eerste systemen uit dit contract wordt begin volgend jaar geplaatst in fietsenstallingen bij de stations Groningen, Maastricht en Leeuwarden geplaatst.

Fietsparkeersysteem werkt met optische sensoren

Het slimme digitale fietsparkeersysteem werkt met optische sensoren in plaats van druksensoren. Door het gebruik van een AI-algoritme herkent het systeem zelf camerabeelden van geparkeerde fietsen. Hierdoor kunnen alle afmetingen fietsen worden herkend en kan het systeem in ieder gedeelte van de stalling worden toegepast.

Het systeem houdt bij wanneer een fiets is geplaatst, zodat de stallingsbeheerder (NS Fiets of de gemeente) te lang gestalde fietsen kan verwijderen. Via een digitaal verwijsbord is snel zichtbaar welke plekken nog vrij zijn.

ProRail beheert meer dan een half miljoen fietsparkeerplaatsen bij stations en dit aantal groeit nog ieder jaar. De eerste ‘hedendaagse’ fietsenstallingen zijn twintig jaar geleden gebouwd. Ook deze moeten blijven voldoen aan de comfort- en beschikbaarheidseisen. Hierom zijn instandhouding en vervanging belangrijke redenen voor het nieuwe contract met Lumiguide B.V.

De spoorbeheerder geeft aan het het nieuwe verwijssysteem in te zetten op een langere levensduur en minder materiaalgebruik.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.