HRMK-spoorbrug Leeuwarden

ProRail rondt eerste stap af in herstel defecte spoorbrug Leeuwarden

De defecte spoorbrug over het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden kan naar verwachting nog drie weken niet open voor de scheepvaart, maar is sinds zondag wel weer beschikbaar voor treinverkeer. Afgelopen weekend werd de defecte hefcilinder uit de brug gehesen om deze elders te kunnen herstellen

De zogenaamde HRMK-brug bij Leeuwarden is sinds dinsdagmiddag 7 september defect, maar inmiddels weer voor treinverkeer beschikbaar. De brug opent nog niet voor de scheepvaart. ProRail verwacht dat het herstel nog tenminste drie weken zal duren.

Hefcilinder defect

Afgelopen weekend is de defecte cilinder deels uit de brug gehesen. Het binnenwerk wordt nu onderzocht en gerepareerd bij Molemaker Techniek in Sneek. Komende dagen verwacht ProRail meer te weten over hoe het herstel uitgevoerd moet worden en hoeveel tijd dat zal kosten.

De HRMK-spoorbrug is uitgerust met een zogenaamde hefcilinder, waarmee de brug kan bewegen en opendraaien. Deze vijf ton wegende cilinder werkt op hydraulische druk. Helaas is dit cruciale draaipunt onverwachts defect geraakt en kan de brug sindsdien niet meer open voor de scheepvaart. Opvallend is dat de hefcilinders van de brug bij een grote onderhoudsbeurt rond 2018 nog zijn gereviseerd. Toen is ook geïnvesteerd in het op afstand bedienen van de brug.

Vier intercity’s

De HRMK is onderdeel van de spoorverbinding Leeuwarden richting Zwolle, met momenteel per uur vier passerende intercity’s en vier sprinters aan reizigersvervoer. Normaal draait de brug voor de scheepvaart meerdere keren per dag.

Lees ook: Defecte spoorbrug over Van Harinxmakanaal zorgt voor hinder scheepvaart 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.