Het dak van de nieuwe reizigerstunnel van station Zuid wordt op zijn plek geschoven, foto: ANP

Betonnen dakdelen reizigerstunnel Amsterdam Zuid succesvol geplaatst

De enorme betonnen dakdelen op de reizigerstunnel bij station Amsterdam Zuid liggen op hun plek, laat projectmanager Emiel Vergouw van Rail Zuidasdok zaterdagmiddag aan het ANP weten. Het schuiven van de twee dakdelen van samen 2 miljoen kilo duurde iets langer dan gepland.

Rond 13.30 uur was de klus geklaard, zo’n anderhalf uur later dan de bedoeling was. Dat is volgens Vergouw nog binnen de marges van de planning, ook omdat er tegelijkertijd met het schuiven al wat werkzaamheden onder de dekken zijn verricht, maar veel verdere ruimte voor uitloop is er niet.

Nadat de dakdelen erop liggen, moeten de metro- en treinsporen weer gebruiksklaar worden gemaakt. Maandag, als de zomervakantie in de regio eindigt, zullen de eerste metro’s en treinen vanaf 05.00 uur weer gaan rijden.

Buitendienststelling

Drie van de zes sporen waren buiten dienst gesteld, maar op de andere sporen werd nog gewoon gereden. De bouwplaats vanwaar het dak op de reizigerstunnel werd geschoven was daardoor erg klein. “In het begin gingen de delen er centimeter voor centimeter op, hoe meer ruimte er op de bouwplaats ontstond vanwege het opschuiven van het beton, hoe sneller het ging”, aldus Vergouw.

De dakdelen maken in de toekomst deel uit van het dak van de tweede reizigerstunnel, de Brittenpassage van de toekomstige OV-terminal. De werkzaamheden voor de klus begonnen donderdagavond.

Bron: ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.