Utrechts seinhuis spoor omgebouwd tot lunchroom

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het voormalig seinhuis ‘Blauwkapel’ aan de Eykmanlaan in Utrecht is omgebouwd tot lunchroom en zondag officieel geopend. Veel van de voormalige seinhuizen zijn gesloopt, maar enkele zijn bewaard gebleven.

Het gebouw uit 1931 raakte de afgelopen periode in vervallen staat. ProRail heeft in samenwerking met de Stichting Herontwikkeling Iconische Bouwwerken (HIB) gezocht naar een nieuwe bestemming en een daarbij passende ondernemer.

Seinhuis

Het seinhuis aan de Eykmanlaan in Utrecht is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd om het treinverkeer in goede banen te leiden. De panoramische ramen op de eerste etage gaven treinbeveiligers goed uitzicht over de spoorkruising, de verbindingsbogen en aftakkingen.

Het seinhuis is ontworpen onder toezicht van Sybolt van Ravensteyn, een architect die vroeger veelvuldig door de Nederlandse Spoorwegen werd ingeschakeld om stations en seinhuizen te ontwerpen. Het seinhuis bleek eind vorige eeuw niet meer nodig, omdat de aansturing van het spoorwegverkeer centraal geregeld werd.

Met het aanbieden van een originele stationsklok namens ProRail, verrichtte regiodirecteur Harro Homan zondag de officiële opening van lunchroom ‘Mevrouw Peer’. Het monument dat al jaren niet meer wordt gebruikt, gaf ProRail terug aan de buurt. De twee ondernemers Renske van Kooten en Floor van Gurp verbouwden het om tot een lunchroom, met aandacht voor het verleden van het spoor.

Nieuwe partij

“We waren op zoek naar een partij om het seinhuis aan over te dragen, onder de voorwaarde dat deze partij het achterstallig onderhoud en het herstel van het monumentale karakter op zich zou nemen”, licht de ProRail-regiodirecteur toe.

“We zijn er van overtuigd dat Floor en Renske, die elders in Utrecht ook de horecagelegenheid ‘Meneer Peer uitbaten’ dit seinhuis een succesvol tweede leven zullen geven waarbij de buurt en vele anderen kunnen genieten van deze bijzondere locatie.”

Vanaf aankomende woensdag is lunchroom ‘Mevrouw Peer’ in het voormalig seinhuis geopend voor het publiek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.