popupatelier United Painting Amsterdam CS

NS en ProRail laten reizigerstunnel Amsterdam Centraal transformeren tot kunstwerk

De oostelijke reizigerstunnel van station Amsterdam Centraal krijgt een gigantisch kunstwerk. Tot het einde van dit jaar kunnen huurders en hun medewerkers, reizigers, bewoners van de stad en medewerkers van NS en ProRail meewerken aan een schildering van de muren. 

De uitvoering is handen van United Painting, een organisatie die gespecialiseerd is in kunstwerken die tot stand komen door co-creatie. Vanuit een pop-up atelier in de Amstelpassage op Amsterdam Centraal wordt een ontwerp ontwikkeld voor een schildering op de muren. Via de social media accounts van Amsterdam Centraal en United Painting volgen de komende maanden oproepen voor workshops en schilderdagen voor wie een creatieve bijdrage wil leveren.

Minder aantrekkelijk

Rene Wubs, stationsmanager Amsterdam Centraal: “De oostelijke reizigerstunnel is hard toe aan een opfrisbeurt. Het is de enige tunnel die niet is opgeknapt en voorzien van winkels, daarmee is hij minder aantrekkelijk voor reizigers. De tunnel gaat over een aantal jaar in de volgende verbouwing van het station helemaal op de schop. Dan wordt ook deze tunnel verbreed en voorzien van winkels. Totdat het zover is, willen we de tunnel met een hedendaags kunstwerk tot een prettigere plek maken voor onze reizigers. De filosofie van United Painting spreekt ons erg aan. Samen een ontwerp ontwikkelen en ook samen het kunstwerk maken, dat past perfect bij ons Amsterdam Centraal.”

United Painting

United Painting werkt al meer dan vijftien jaar in uiteenlopende communities en gemeenschappen wereldwijd. Wat ooit begon met het Favela Painting project in Rio de Janeiro, is uitgegroeid tot een collectief dat in de vorm van mobiele creatieve laboratoria, grote kunstprojecten realiseert op onverwachte plekken in de openbare ruimte.

Dre Urhahn van United Painting: “Het proces is daarbij net zo relevant als het resultaat. Met de gekozen locaties faciliteren wij iedere keer een tijdelijk decor waar buurtbewoners en bezoekers elkaar ontmoeten om samen te creëren en met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens het proces wordt heel bewust plaats gemaakt voor de inbreng van alle betrokken partijen, wat leidt tot wederzijds begrip en verbinding. Het heeft invloed op de perceptie van een plek, en hoe men er met elkaar omgaat.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.