Een kudde schapen steekt het spoor over, foto: ANP

ProRail: 10 procent minder incidenten met dieren op het spoor

Foto: voor éénmalig gebruik op SpoorPro

Het aantal incidenten met dieren op het Nederlandse spoor is in de afgelopen paar jaar met zo’n 10 procent gedaald. “In 2017 ging het bijvoorbeeld nog om 1035 dieren, terwijl dat er de jaren erna respectievelijk 1024 en 982 waren”, meldt woordvoerder Andy Wiemer aan de Telegraaf die de cijfers heeft opgevraagd.

In 2020 zouden 934 beesten (bijna) zijn aangereden op het spoor. Deze aanrijdingen leiden vaak tot vertragingen. De kadavers van de dieren moeten eerst worden verwijderd voordat de dienstregeling hervat kan worden.

Plaatsen hekken en praten met boeren over afrastering

“Het blijft vooral heel sneu voor de dieren”, aldus de woordvoerder. “Maar we zijn blij dat de daling nu is ingezet door het nemen van gerichte maatregelen en een intensieve samenwerking met de omgeving, zoals het plaatsen van hekwerken op strategische plekken en het voeren van gesprekken met boeren over hun afrastering rondom de weilanden. Ook bouwen we bijvoorbeeld ecoducten of speciale dierenroutes onder het spoor door.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail: 10 procent minder incidenten met dieren op het spoor”

A C F Sierts|06.08.21|09:02

Deze cijfers kennen (uiteraard) een flinke jaarlijkse fluctuatie, dus op grond van dit soort jaargetallen is nog weinig tot niets te concluderen.
Verder vraag ik me af wie de regel bedacht heeft dat *eers*t het kadaver verwijderd moet worden, en wat de ratio achter die draconische stillegging is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.