Joe Biden spreekt op het 50-jarig jubileum van spoorvervoerder Amtrak, foto: ANP

Verenigde Staten willen 66 miljard dollar investeren in het spoor

De Amerikaanse Senaat zal het ambitieuze nationale plan van aanpak voor de infrastructuur in behandeling nemen, zo is donderdag bekend geworden. Eerder bereikten president Joe Biden en een groep senatoren van beide politieke partijen al een akkoord over hoofdlijnen van het plan, dat naar verluidt een investering van 66 miljard dollar in het spoor omvat.

Dat schrijft Associated Press op basis een rapport van de Republikeinen dat het persbureau in handen heeft gekregen. De 66 miljard dollar, omgerekend 55,6 miljard euro, zal onder meer worden uitgegeven om het achterstallig onderhoud bij vervoerder Amtrak weg te werken. Ook moet er worden geïnvesteerd in de modernisering van de zogeheten Noordoostelijke spoorcorridor. Daarnaast moet de veiligheid op het spoor vergroot worden.

In het oorspronkelijke plan van Biden was ongeveer 80 miljard dollar gereserveerd voor het spoor, een bedrag waarvan experts direct al zeiden dat het ontoereikend zou zijn.

In het aangepaste plan wordt daarnaast 39 miljard gereserveerd voor het openbaar vervoer. Ook dit is minder dan waar aanvankelijk op ingezet werd. Met het geld moeten onder andere nieuwe metrostellen aangeschaft worden.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.