Betere afstelling van reuzenventilatoren Schipholtunnel zorgt voor energiebesparing

De werking van de zogeheten stuwdrukventilatoren in de Schipholtunnel is tijdens een vervangingsronde tegen het licht gehouden. Doordat deze ventilatoren niet meer standaard draaien zodra een trein langer dan twee minuten stilstaat, kan volgens ProRail geld en energie bespaard worden.

De Schipholtunnel is voorzien van 52 stuwdrukventilatoren met een vermogen van 7,5 kilowattuur per stuk. Deze ventilatoren springen normaal gesproken aan zodra een trein langer dan 2 minuten stil staat. Dit is een voorzorgsmaatregel, omdat een stilstaande trein op een probleem kan wijzen.

Bouwmanager Abdel el Amrani ontdekte na bestudering van data dat er in 70 procent van de gevallen niets aan de hand is. Dit betekent dat de reuzenventilatoren in sommige gevallen tot wel 80 keer per week aansprongen, zonder dat er sprake was van een calamiteit.

“We hebben de algoritmes in de software aangepast en zo het systeem verbeterd. Als nu een trein langer dan twee minuten stilstaat voor een rood sein, blijven de ventilatoren en de verlichting uit. Met deze aanpassingen is het aantal valse alarmen met bijna vijfennegentig procent teruggebracht”, aldus el Amrani.

Aanpak ook voor Willemsspoortunnel en Barendrechttunnel

Dat het soms menens is, bleek maandag nog. Toen moest de Schipholtunnel afgezogen worden nadat een trein met een vastgelopen rem voor rookontwikkeling had gezorgd. Daardoor was op maandagochtend tijdelijk minder treinverkeer mogelijk.

De verwachte energiebesparing is gelijk aan die van 31 huishoudens op jaarbasis. Daarmee gaat de jaarlijkse energierekening met 10.000 euro omlaag. Tevens is de andere afstelling van de stuwdrukventilatoren goed voor de levensduur ervan. De nieuwe exemplaren zullen 15 in plaats van 10 jaar mee gaan, zo verwacht ProRail.

In de Willemsspoortunnel en de Barendrechttunnel zullen vergelijkbare verbeteringen worden doorgevoerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Betere afstelling van reuzenventilatoren Schipholtunnel zorgt voor energiebesparing”

Auke Sjoukema|27.07.21|18:58

Weer een mooi resultaat van de ProRail Tunnel Standaard. Als pilot is dit onderdeel hier voor het eerst toegepast.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.