Infrabel herstel aan het spoor van lijn 162 tussen Rochefort Jemelle en Poix Saint-Hubert, foto: Infrabel

1250 spoormedewerkers herstellen spoor in Wallonië na overstromingen

Foto: Infrabel

Naar schatting 1250 spoormedewerkers zijn in Wallonië actief bezig met het herstel van de spoorinfrastructuur. De hevige overstromingen van twee weken geleden kwamen op een moment dat de vakantieperiode voor aannemers inging. De Belgische Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (UASW) stelt dat de werkzaamheden medio augustus opgeschaald kunnen worden als het verlof ten eind loopt.

Na de hevige regenval en overstromingen in Zuid-België twee weken geleden is het alle hens aan dek in de Belgische spoorsector. Spoorbeheerder Infrabel en tal van onderaannemers werken koortsachtig aan het herstel van de spoorwegen in Wallonië waar de helft van het spoornetwerk door de watersnood getroffen werd en het treinverkeer stilgelegd werd.

250 Infrabelmedewerkers bezig aan spoorherstellingen

Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken meldt aan vakblad RailTech.be dat er 250 werknemers van Infrabel actief zijn bij de herstelwerkzaamheden aan het spoor. “Daarnaast zijn ook veel mensen op kantoor, waaronder ICT-medewerkers, met de herstelwerken bezig. De regen heeft ook veel schade berokkend aan de ICT-infrastructuur”, aldus Baeken die spreekt van een “crisissituatie”.

De spoorinfrabeheerder heeft vanaf het begin van de watersnoodramp intensief contact met de Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (UASW), de organisatie die de belangen van spoorwegaannemers verdedigt. “Wij zijn onmiddellijk na de watersnood door Infrabel benaderd en hebben hen een overzicht bezorgd met alle spooraannemers, contactpersonen, beschikbaar personeel en beschikbare machines”, vertelt Patrice Dresse, directeur van de UASW.

Taskforce UASW volgt situatie Wallonië nauwgezet

Direct na de watersnoodramp is er binnen de UASW, dat veertig bedrijven vertegenwoordigt, een taskforce opgericht die de activiteiten van de Belgische spooraannemers in Wallonië opvolgt. Dresse vertelt dat de crisis op een zeer ongeschikt moment kwam. “Veel Belgische bouwbedrijven zijn in verlof en tot medio augustus  helemaal gesloten.”

De UASW heeft veel van haar leden kunnen overtuigen om vakantieplannen uit te stellen of zelfs terug te keren uit verlof om zo het Waalse spoor te herstellen. Dresse schat dat er zo’n duizend spoorwerkers actief zijn in Wallonië. Samen met  Infrabel-medewerkers komt het totale aantal dus op 1.250. “Als het bouwverlof medio augustus ten einde is, kan het aantal werknemers opgeschaald worden. Dan kunnen er in totaal 2.500 mensen aan de slag gaan”, aldus Dresse.

Spoorherstellingen moeten soms wachten op burgerlijke bouw

Hij constateert dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de planning van de herstelwerkzaamheden, alhoewel Infrabel al een voorzichtige tijdsraming heeft opgesteld waarbij de laatste werkzaamheden op spoorlijnen in de provincie Luik eind augustus zijn gepland. “Veel is nog onduidelijk. Behalve het werk aan het spoor, zijn er ook burgerlijke bouwwerkzaamheden te verrichten, zoals wegen- en bruggenbouw. Dit heeft ook invloed op de snelheid van de herstelwerkzaamheden aan het spoor, omdat hier vaak op gewacht moet worden”, aldus Dresse.

Het werk is in verschillende fases opgedeeld en herstellingen aan het fysieke spoor komen pas in een latere fase aan bod. “In eerste instantie is de schade in kaart gebracht. Vervolgens hebben er schoonmaakwerkzaamheden plaatsgevonden. Alles zat onder een grote laag modder”, aldus Dresse.

Stabilisatiewerkzaamheden aan de spoorlijn 161 Mont-Saint-Guibert

De volgende fase bestond uit het stabiel maken van de grond en de spoorbaan. “Door het water is de grond op veel plaatsen onder het spoor verzakt en dit is weer stabiel gemaakt met extra zand. Vervolgens moet er ballast aangebracht worden voor de stabiliteit. Pas hierna kunnen de herstelwerkzaamheden aan het spoor en de bovenleidingen starten.”

Noordzee-Middellandse Zeecorridor heeft prioriteit

De spooraannemers werken onafhankelijk van elkaar op verschillende lijnen”, aldus Baeken die aangeeft dat sommige treinverbindingen prioriteit hebben. Het gaat dan onder andere om de belangrijke Noordzee-Middellandse Zeecorridor, die gestremd is op de L154 tussen Dinant en Beauraing en op de L161 tussen Gembloers en Ottignies tot 9 augustus. Het zijn deze verbindingen waar de meeste spoorwerkers actief zijn.

Onduidelijkheden over financiering

Niet alleen is de planning van de spoorwegherstellingen nog onzeker volgens de UASW, ook heeft Patrice Dresse zijn vraagtekens bij de financiering. “Komt het geld van het spoorherstel in Wallonië uit het relanceplan, of wordt er bijkomend geld vrijgemaakt? Mocht er geen aanvullend geld worden vrijgemaakt, dan kan het niet anders of dat het herstel van het spoor in Wallonië ten koste van andere projecten gaat.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.