Wateroverlast spoor België

Hevige regenval Wallonië zorgt voor tegenvallers in herstel spoor

Door hevige stortbuien zijn afgelopen weekend op het spoor tussen Waver en Sint-Joris-Weert in België een aantal taluds naast het spoor verzakt. Daardoor is de schade aan het spoor nog groter dan na de overstromingen van zo’n anderhalve week geleden het geval was. Dat meldt vakblad RailTech.be.

Treinen kunnen hierdoor pas vanaf 9 augustus weer op het traject gaan rijden, waar eerder werd verwacht dat dit vanaf 2 augustus weer zou kunnen. Infrabel liet maandagochtend aan RailTech weten dat de hevige regenval van dit weekend geen invloed had op de herstelwerkzaamheden aan het Waalse spoor, maar moest daar later op terugkomen. Door stortbuien zijn afgelopen weekend op het spoor tussen Waver en Sint-Joris-Weert een aantal taluds, schuine vlakken naast verhoogde spoorwegen, verzakt.

Daarnaast zijn er grote hopen aarde op de sporen terechtgekomen, waardoor ook daar herstellingen nodig zijn. Ook de signalisatie heeft aanvullende schade opgelopen, waarbij Infrabel voor het herstel moet wachten op een aantal onderdelen die niet onmiddellijk geleverd kunnen worden.

Heropening met week uitgesteld

Door de bijkomende schade zal het spoor tussen Waver en Sint-Joris-Weert, dat onderdeel uitmaakt van de spoorverbinding L139 tussen Ottignies en Leuven, pas op 9 augustus weer operationeel zijn. Aanvankelijk was een heropening van het spoortraject gepland voor 2 augustus.

De L139 is een van de vele spoorlijnen die door de hevige overstromingen van twee weken geleden uit dienst werd gehaald door Infrabel. Door hevige regenval en overstromingen liep de helft van het Waalse spoornetwerk schade op. Het herstel zal zeker duren tot eind augustus duren.

Schade aan overweg Dinant heeft geen invloed op planning

Eerder liet Infrabel weten dat de regenval van dit weekend ook schade had toegebracht aan een overweg in Dinant. Deze overweg bevindt zich ten zuiden van het station Dinant, op de lijn Dinant–Beauraing (L154). Dit traject was twee weken geleden al getroffen door overstromingen en ligt tot 9 augustus uit de roulatie. Volgens Infrabel heeft de schade aan de overweg geen negatieve gevolgen voor de planning van de herstelwerkzaamheden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.